Snaran dras åt kring Trump

Foto: REUTERS X00961
NYHETER

Om FBI-utredningen om Rysslandskopplingar har nått ända fram till Trump är det mycket allvarligt.

Då dras snaran åt – en fällning kan ligga till grund för ett riksrättsåtal.

Men fortfarande är det republikanerna som har beslutet om Trumps fortsatta presidentskap i sin hand.

Foto: JEWEL SAMAD / AFP

Tidningen Washington Post uppger att FBI nu utreder om Trump kan ha gjort sig skyldig till övergrepp i rättssak när han sa till förre FBI-chefen James Comey att han hoppades att FBI kunde släppa utredningen om förre säkerhetsrådgivaren Mike Flynn.

Om det stämmer är det enormt.

Trump har hela tiden nekat till att han skulle ha försökt stoppa utredningen, och samtidigt velat att Comey ska gå ut offentligt med att han inte varit under utredning av FBI.

Comey, vis av erfarenheten och dramat från när Clintons mejlanvändande utreddes, har vägrat.

Eftersom utredningen fortfarande pågår ville han som FBI-chef inte hamna i en situation där han först förklarade någon oskyldig, för att senare behöva förklara att personen utreds.

Samma uppgift angav Comey när han vittnade inför senaten förra veckan. Sedan han fick sparken har han ju heller inte någon insyn i om Trump utreds eller ej.

Och nu visar det sig, om Washington Posts uppgifter stämmer, att Comeys magkänsla var rätt. Trump kunde komma att utredas i ett senare skede.

Enligt tidningens uppgifter togs utredningen upp redan dagen efter att Comey fick sparken den 9 maj, men då inte kring vilka kontakter Trump har med Ryssland, utan om han försökt hindra rättvisans gång när han bett Comey att släppa utredningen mot Michael Flynn.

Som tidigare konstaterat: Trumps påstridighet kan bli det som fäller honom.

Flera högt uppsatta personer inom underrättelsetjänsten, bland annat Daniel Coats, nationell underrättelsechef och Mike Rogers, chef för USA:s underrättelseorgan NSA ska nu höras av den särskilde åklagaren Robert Mueller, enligt tidningens scoop.

Det finns också anonyma uppgifter om att även Coats ska ha fått frågan av Trump om att ”släppa” utredningen kring Flynn.

Stämmer det här kan Trump ha gjort sig skyldig till brottet övergrepp i rättssak.

En sådan fällning kan ligga till grund för ett åtal och riksrätt.

Och bara frågan om riksrätt, har vi tidigare sett, fick president Nixon att avgå.

Trump har tidigare sagt att han kan tänka sig att intervjuas av Muellers utredare - men också gett republikaner känslan av att han kanske kan komma att sparka Mueller, precis som han gjorde med Comey.

Hans personliga advokat Marc Kasowitzs har valt att rikta in sig på att den nya informationen i Washington Post skulle vara en läcka från den federala polisen, även om det inte är bekräftat:

”FBI:s läckta information om presidenten är skandalös, oursäktlig och illegal” säger hans talesperson.

Han varken bekräftar eller förnekar de faktiska händelserna, med andra ord.

Så vad nu?

Som alltid med Trump är det oklart. Justitiedepartementet, och Trumps justitieminister Jeff Sessions, har drivit linjen att det inte är upp till myndigheten att åtala en sittande president. Det skulle vara upp till kongressen. Där republikanerna är i majoritet i båda kamrarna.

Allt handlar alltså återigen om republikankollegornas tålamod med presidenten.

Hittills står väljarna kvar vid Trumps sida.

Det har lett till att republikaner gör detsamma.

Fortsätter det så sitter Trump säkert, även om han skulle anses vara skyldig till brott.

Om inte är FBI-utredningen bara början på ett sluttande plan för Donald Trump.

Foto: AFP

avNivette Dawod

ARTIKELN HANDLAR OM