Dansk polis utreder om Kim Wall kan finnas i Sverige

NYHETER

Utredningen kring den försvunna Kim Wall fortsätter.

Ett av den danska polisens spår är att hon kan finnas på svensk mark.

– Det ingår i den danska utredningen, det är ett alternativ man utreder, jag kan inte kommentera vad man tror om det, säger kriminalkommissarie Mattias Sigfridsson som samordnar samarbetet mellan Sverige och Danmark.

1 av 28 | Foto: Krister Hansson
Sökandet efter svenska journalisten Kim Wall fortsätter.

Under måndagen gick den danska polisen ut och berättade att man vill söka igenom de svenska vattnen i jakten på Kim Wall, 30, som anmäldes saknad natten mot fredagen förra veckan. Polisen har tidigare sagt att sökarbetet i vattnet är inriktat på att hitta en kropp, även om man hoppas att svenskan fortfarande ska återfinnas i livet. Att man vill söka i de svenska vattnen beror på hur strömmarna gått.

– Vi har kunskap om det och det är helt riktigt att under helgen och början på veckan så har strömmarna varit på väg mot den svenska sidan, så om det är så att det finns en kropp i vattnet så borde den ha rört sig mot Sverige. Men det är ju inte säkert, säger Mattias Sigfridsson.

”Alternativ man utreder”

Svensk polis har dock inte kopplats in i en aktiv sökinsats efter Kim Wall.

– Vi agerar på begäran av den danska utredningen och just nu så värderas det så, säger Sigfridsson.

Kan hon finnas på svenskt land, är det någonting ni jobbar efter?

– Det ingår i den danska utredningen, det är ett alternativ man utreder, jag kan inte kommentera vad man tror om det.

Vill få tips

Polisen i Sverige säger att man vidtagit en del utredningsåtgärder – men vill inte kommentera vilka. De säger sig också ha fått in en del tips i fallet med den försvunna Kim Wall.

– Det är både observationer och annan information som kan leda utredningen framåt och det tar vi jättegärna emot och kanaliserar framåt till den danska utredningen, säger Sigfridsson och tillägger:

– Exakt vilken information vi har fått vill jag inte gå in på men vi är väldigt intresserade av observationer av ubåten både torsdagen och fredagen och hur den har rört sig i svenskt och danskt farvatten.

Under måndagen meddelade dansk polis att deras tekniska utredning av ubåten nästan är slutförd och att den visar på att ubåten sänkts avsiktligt.

Man har tidigare sagt att man utrett ubåten som en möjlig brottsplats.

ARTIKELN HANDLAR OM