Kent Ekeroth döms för ringa misshandel

Sverigedemokraten och riksdagsledamoten Kent Ekeroth döms för ringa misshandel efter bråket i krogkön.

Straffet blir dagsböter.

– Det är en felaktig dom rakt av. Jag kommer överklaga, säger Kent Ekeroth.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

I dag meddelade Stockholms tingsrätt domen efter bråket i kön till nattklubben Solidaritet den 24 november.

Kent Ekeroth döms för ringa misshandel till dagsböter, för att med öppen hand ha slagit en man utanför krogen.

”Den dömde mannen har medgett att han tilldelat målsäganden ett slag med öppen hand i ansiktet men anfört att det skett i nödvärn. Tingsrätten har funnit att så inte varit fallet och dömt mannen i enlighet med åtalet”, skriver rätten i domen.

Starkt stöd i bevisningen

– Målsägandens uppgifter om händelseförloppet får ett starkt stöd av i den övriga bevisningen, säger rådmannen Maria Hölcke till Aftonbladet.

– Därför ska målsägandens uppgifter ligga till grund för bedömningen. Då är själva gärningen bevisad, att Kent Ekeroth har begått den här misshandeln med vissa skador som följd.

Maria Hölcke menar att det är klarlagt att Kent Ekeroth inte har fått något slag av målsäganden eller någon annan person. Därmed faller också hänvisningen till nödvärn.

– Nödvärnsinvädningen är motbevisad. Det har inte kommit fram att han har fått något fysiskt angrepp. Då har det inte varit en sådan situation att han har haft skäl att uppfatta det som en nödvärnssituation.

Ekeroth: ”Domen är felaktig”

Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson har tidigare uttryckt att vid en fällande dom, måste Ekeroth lämna sin post som riksdagsledamot.

– Om domen vinner laga kraft så måste han lämna riksdagen. Vi kan inte ha företrädare som är dömda för våldsbrott, säger Mattias Karlsson i till Ekot.

Kent Ekeroth säger i ett skriftligt uttalande att domen är felaktig och att han kommer att överklaga.

”Hovrätten kommer att fastställa”

Kristofer Stahre är målsägandebiträde för den man som Kent Ekeroth döms för att ha misshandlat. Han är inte förvånad över utgången.

– Jag tycker naturligtvis att det är en riktig bedömning. Det är inte förvånande att han döms, med tanke på hur bevisningen ser ut, säger Kristofer Stahre.

Kent Ekeroth kommer att överklaga, vad tänker du kring det?

– Det är väntat, han är natuligtvis inte glad över det. Men jag tror att domen kommer att fastställas i hovrätten.

Vad tänker din klient kring utgången?

– Inga kommentarer beträffande vad han säger.

Här är största skandalerna inom SD
Publisert:

LÄS VIDARE