Skjutning i USA – kongressledamot träffad

Av: Christoffer Nilsson, Martin Schori, Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Flera personer har skjutits vid en basebollplan i Virginia där ett 20-tal republikanska kongressledmöter tränade.

Toppolitikern Steve Scalise träffades i höften innan skytten kunde stoppas.

– En man kom fram och frågade oss om det var republikaner eller demokrater som var på fältet, säger republikanen Ron DeSantis.

1 av 4 | Foto: MICHAEL REYNOLDS / TT NYHETSBYRÅN
Gary Palmer får behandling av medicinsk personal

De republikanska kongressledamöternas basebollag hade samlats för träning i Alexandria utanför Washington. Då öppnade en gärningsman eld.

Minst fem personer skadades, uppgav polisen på en presskonferens, men det är oklart om gärningsmannen var inkluderad.

En av de skadade är den republikanske kongressledamoten Steve Scalise. Scalise ska ha träffats i höften, skriver Wtvr.com. En av hans medarbetare ska också ha träffats i bröstet. Två poliser samt kongressledamoten Gary Palmer finns bland de skjutna, enligt amerikanska medier.

”Skytten inte längre ett hot”

Den republikanske ledamoten Mo Brooks beskriver i flera medier hur han precis skulle börja träna när han såg ett gevär dyka upp i ögonvrån.

– Vapnet var halvautomatiskt. Det fortsatte att skjuta mot olika människor. Du kan föreställa dig, alla på planen skingrades, berättar han för CNN.

– Han (Scalise) kunde inte gå av egen kraft. Det var inte mycket vi kunde göra. Han var skjuten i höften. Jag tror inte det var en livshotande skada, fortsätter Mo Brooks.

Brooks säger också att en polisman besvarade elden mot gärningsmannen. Ett annat vittne, Katie Filous, som var ute med sin hund berättar att en kvinna som såg ut som en Secret service-agent skjutit mot mannen.

Enligt vissa uppgifter tog det tio minuter innan gärningsmannen var oskadliggjord. Polisen uppger att gärningsmannen nu är ”i förvar” och ”inget hot”.

”Man känner sig hjälplös”

Brooks beskriver gärningsmannen som ”en vit man” i ”medelåldern”. Brooks ska tillsammans med en annan kongressledamot ha tagit av sig sitt skärp och lindat det som ett förband för att stoppa blödningen på Scalise. En annan kongressledamot tog upp Scalises telefon och ringde hans fru, så att hon skulle slippa höra om händelsen via medierna.

– Det är inte enkelt när du ser folk omkring dig bli skjutna och du inte har ett eget vapen. Man känner sig hjälplös, säger Brooks.

Trump: ”Vi är ledsna över den här tragedin”

Vita husets presstalesperson Sean Spicer uppgav tidigt att president Donald Trump och vicepresident Mike Pence hade informerats om händelsen.

Senare kom även presidenten med ett uttalande.

– Vicepresidenten och jag är medvetna om skjutningen i Virginia och följer utvecklingen noga. Vi är väldigt ledsna över den här tragedin. Våra tankar och böner går till kongressmedlemmarna, deras medarbetare, polisen och alla andra som drabbats, säger Trump i ett uttalande.

Scalise valdes in i kongressen år 2008. Han har i dag den tunga rollen som ”inpiskare”, den person som ser till att kongressledamöterna följer partilinjen vid omröstningar. Han var också en av de kongressledamöter som tidigt uttryckte stöd för Donald Trump.

Scalise är den första kongressledamoten som skjutits sedan en man försökte döda Gabby Gliffords i januari 2011. Gliffords överlevde men sex andra dog i attacken.

1 av 2 | Foto: AP
Steve Scalise med Donald Trump
Publicerad:

LÄS VIDARE