Förslag om Obamacare nedröstat i natt

Ett nytt förslag om att ersätta Obamacare röstades ner i senaten i natt.

Omröstningen kom – efter att Donald Trump fått stöd av forna fienden John McCain.

”Modigt - amerikansk hjälte” twittrar presidenten.

John McCain.
John McCain.

Ett förslag om att avskaffa och ersätta Obamacare som republikanerna i den amerikanska senaten arbetat med i månader fick som väntat inte tillräckligt många röster för att godkännas i en omröstning under tisdagskvällen.

Förslaget föll med röstsiffrorna 57–43. Nio republikaner röstade mot förslaget.

Det var bara en av flera omröstningar om sjukförsäkringen som väntas i veckan. Ett stort antal ändringsförslag ska debatteras. Alternativen inkluderar att anta ett av republikanernas förslag till ny sjukvårdslag, med eller utan modifieringar, eller att skrota hela eller delar av Obamacare.

Fick hjälp av fiende

Omröstningen om huruvida debatten kring sjukförsäkringen skulle tas upp igen kom efter att Trump fått hjälp – av sin forna fiende John McCain.

Med 52 republikaner i senaten hade Trump bara råd att förlora två röster från de sina och redan på förhand hade Maine-senatorn Susan Collins sagt att hon kommer att rösta nej, skriver Washington Post. Därför var John McCains röst – som levererades sist av alla republikaners – så viktig i omröstningen som med minsta möjliga marginal beslutade att öppna senatsdebatten om att avskaffa Obamacare.

Hånad för krigsfångenskap

John McCain från Arizona som förlorade presidentvalet till Barack Obama 2008 har varit den av republikanerna som varit allra mest kritisk mot president Trump.

Donald Trump å sin sida har hånat John McCain för hans drygt fem år långa krigsfångenskap under Vietnamkriget och sagt att han själv föredrar soldater som slåss.

Nu återvändde McCain som en hjälte till Washington efter att ha gått igenom en operation för en hjärntumör.

Trump hyllar hans beslut på Twitter:

So great that John McCain is coming back to vote. Brave - American hero! Thank you John.

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) July 25, 2017

17 miljoner amerikaner utan sjukförsäkring

Trots sin svidande kritik av Trump har McCain också varit en av de ivrigaste förespråkarna för att bli av med Obamacare som han anser har drabbat Arizona på värsta tänkbara sätt.

Om senaten inte skulle ha få igenom förslaget till nästa steg och skrotat Obamacare utan någon ersättning hade 17 miljoner amerikaner redan nästa år att stått utan sjukförsäkring enligt kongressens budgetbyrå, CBO.

Nu ska förslaget manglas och diskuteras och ändringar göras innan ett slutligt förslag som alla republikanska representanter kan enas kring.

Publisert:

LÄS VIDARE