Här griper polisen kidnapparna i spanska turistparadiset

NYHETER

Mannen kidnappades under pistolhot och gärningsmännen krävde över 14 miljoner i lösen.

Men inför utbytet hade de spanska myndigheternas spanare lokaliserat kidnapparna.

Här är polisens egna bilder från fritagningen.

Den 51-årige nederländske medborgaren kidnappades i mitten av juni utanför sin bostad i Lloret de mar på spanska Costa Brava. Mannen var på väg till sin bil när män iklädda polisvästar tog kontakt med honom.

Men männen var inte poliser utan medlemmar i en välorganiserad liga av kriminella med ursprung i Östeuropa, uppger spanska Policía Nacional i ett uttalande.

51-åringen blev nerslagen, pistolhotad och drogad innan han tvingades ner i bagageutrymmet på sin bil med förbundna ögon innan han fördes bort.

Kort därefter kontaktades mannens anhöriga av kidnapparna som krävde över 14 miljoner kronor för att låta mannen leva. Samtidigt inledde polisen en stor spaningsinsats.

Filmade förberedelserna

Trots att ligan enligt polisen hade avancerad utrustning för att dölja sin kommunikation och verkade ha erfarenhet av att hålla sig hittades de av myndigheterna. När dagen för utbytet var kommen filmade polisen kidnapparnas förberedelser när de var på väg till mötesplatsen, en parkering vid väg A-42 mellan Madrid och Toledo.

Polisen kunde se när kidnapparna rullade ut sitt offer i en rullstol och var på väg att föra in mannen i en skåpbil när de plötsligt avbröt planen.

”Kanske anade de att polisen skulle finnas på platsen för utbytet” skriver den spanska polisen i sitt uttalande.

Flydde via taket

Då bestämde sig polisen för att skicka in sin insatsstyrka för att frita mannen.

Fyra personer kunde gripas i en bostad i Casarrubios del Monte. En femte person som flydde via taket kunde senare gripas i Madrid-området.

Den kidnappade mannen fördes till sjukhus, vid liv men kraftigt nerdrogad. Enligt polisen ska kidnapparna under den elva dagar långa fångenskapen ha hållit sitt offer kraftigt drogad. Han ska dock klara sig utan allvarliga fysiska men.

Drogerna ska kidnapparna ha stulit från ett sjukhus i Madrid där en av ligamedlemmarna studerade, skriver polisen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Spanien

Brott