Kuba: Trumps politik ett ”bakslag”

NYHETER

Kuba fördömer Kubapolitiken som USA:s president Donald Trump presenterade på fredagen och säger att det är ett "bakslag" för ländernas relation.

1 av 3 | Foto: Ricardo Mazalan / AP
Kubas ledare Raúl Castro.

Den kommunistiska regeringen säger att den vill "fortsätta en respektfull dialog och ett samarbete om frågor av ömsesidigt intresse".

Trumps Kubapolitik som han konkretiserar i en presidentorder, innefattar skärpta restriktioner för amerikanska turister som vill resa till Kuba samt för amerikanska företag som gör affärer med kubanska bolag som kontrolleras av militären.

– Att häva handels- och resesanktionerna mot Kuba hjälper inte det kubanska folket utan berikar bara den kubanska regeringen, sade USA:s president Donald Trump i ett tal i Miami där han tillkännagav åtstramningarna.

”Dömt att misslyckas”

Trump konstaterade att sanktioner kommer att behövas till dess att Kuba släpper sina politiska fångar.

– Jag upphäver med omedelbar verkan den förra administrationens totalt ensidiga överenskommelse med Kuba, deklarerade Trump.

I ett uttalande som lästes upp i tv säger den kubanska regeringen att Trump är dåligt underrättad och att hans tillvägagångssätt liknar "tvångsmetoder från det förflutna", som är dömda att misslyckas.

Ingen total tillbakagång

Trots Trumps åtstramningar vrider han inte tillbaka klockan helt, utan lämnar en del av Obama-administrationens lättnader orörda. Även om amerikanska företag ska hindras från att göra affärer som kan gynna Kubas militär, görs ett undantag för bland annat kommersiell luft- och sjötrafik mellan USA och Kuba.

USA:s ambassad i Havanna, som öppnades i fjol, kommer också som väntat att fortsatt hållas öppen. Det blir inte heller någon ny begränsning av mängden kubansk rom och cigaretter som amerikaner får föra in från landet.

Vita huset uppger även att man inte vill störa redan existerande affärsöverenskommelser.