Man ville förstora sin penis på svensk klinik – dog vid ingreppet

avJoakim Magnå, Katarina Wendelin

Den 30-årige mannen skulle förstora sin penis på en privat plastikklinik i Stockholm.

Trots att han var fullt frisk avled han till följd av ingreppet. Enligt en svensk rapport är det första gången någon dör vid den här typen av penisoperation.

Nu varnar experter för att metoden kan vara farligare än man trott.

– Man ska vara medveten om riskerna. Jag tycker inte att man ska göra onödiga ingrepp, säger Brita Zilg, rättsläkare på Rättsmedicinalverket.

1 av 3 | Foto: Gustav Mårtensson
Man ska vara medveten om riskerna säger experten på Rättsmedicinalverket.

Mannen – som bortsett från mild astma var frisk – ville öka både längd och omkrets på sin penis, och valde ett ingrepp där fett från buken förs över till penis med hjälp av injektioner. Det framgår av en svensk rapport publicerad i Journal of forensic sciences.

Kirurgerna på privatkliniken i Stockholm valde att först genomföra förlängningen, vilket innebär att ett snitt för att lösgöra ett ligament görs i roten av penis. Därefter skulle fettcellerna ur buken injiceras för att göra själva förstoringen.

Men innan kirurgerna hunnit bli klara med injektionen drabbades mannen av en hjärtattack. Trots insatser för att rädda hans liv, och transport till akuten, avled han mindre än två timmar senare.

– Det var en vanlig svensk ansedd plastikklinik. Ingen har gjort fel, det är ingen felbehandling. Det här är bara en väldigt sällsynt och olycklig sak som kan hända vid en operation, säger Brita Zilg, rättsläkare på Rättsmedicinalverket, som skrivit den vetenskapliga artikeln tillsammans med kollegan Petra Råsten-Almqvist.

Vill varna om riskerna

Dödsorsaken har fastställts till fettemboli. Det innebär att fettvävnad hamnat i blodomloppet och blockerat kärl i till exempel lungorna, vilket leder till andningssvikt.

– Anledningen till att jag skrev artikeln är att varna, kanske framför allt andra plastikkirurger, för att alla som jobbar med detta ska veta att det kan hända. Och att man pratar om riskerna med sina patienter innan ingreppet, säger Brita Zilg.

”Det är förvånande”

Fettemboli är en av de kända, om än ovanliga, riskerna vid fettsugning. Men det här är det första kända fallet då en penisförstoring genomförd med ingreppet leder till döden.

– Det är förvånande. Jag har naturligtvis tittat på om det hänt tidigare. I de fall där det har hänt tidigare rör det sig om större fettransplantationer där man sprutar in fett i exempelvis rumpan, brösten eller ansiktet. Då är det helt andra volymer. Det här är en liten volym som man sprutar in i penisen. Jag kan inte säga att det aldrig hänt, men det finns inga publicerade fall, säger Brita Zilg.

– Vad jag förstår är det här det första fallet av det här slaget.

Experten: Gör inte onödiga ingrepp

Brita Zilg och Petra Råsten-Almqvist skriver i sin artikel att det eventuellt är riskfyllt att injicera fett i vävnad som redan genomgått ett trauma, i det här fallet ett kirurgiskt snitt.

Ingreppet i fråga är relativt litet.

– Det är under narkos, men exempelvis en bröstförstoring är ett större ingrepp. Man ska vara medveten om riskerna. Jag tycker inte att man ska göra onödiga ingrepp.

ARTIKELN HANDLAR OM