Reaktionerna efter alliansens besked

NYHETER

Alliansen vill avsätta tre ministrar efter it-skandalen inom Transportstyrelsen och Sverigedemokraterna stödjer förslaget. Så här är reaktionerna efter beskedet.

Foto: Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN

Under en pressträff på onsdagsmorgonen meddelade alliansen att de väcker missförtroendevotum mot inrikesminister Anders Ygeman, infrastrukturminister Anna Johansson och försvarsminister Peter Hultqvist.

Den tidigare försvarsministern Mikael Odenberg (M) tycker att det är rimligt att kräva Anna Johansson och Anders Ygemans avgång. Men han är starkt kritisk mot att även blanda in försvarsminister Peter Hultqvist. Andra som tyckt till om regeringens beslut är bland annat den tidigare vänsterledaren Lars Ohly. Han tycker att beslutet är både anmärkningsvärt och oskickligt.

Den tidigare utrikesministern och statsministern, Carl Bildt, har också reagerat på alliansens besked och skriver på sin twitter att it-skandalen har resulterat i ett riktigt drama.

PM Nilsson, politisk redaktör på Dagens Industri, tycker inte att man ska gå så hårt ut mot Ygeman och Hultqvist.

Helle Klein, Chefredaktör/VD för Dagens Arbete, slänger ut en förfrågan om ansvar.

Henrik Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, kallar det hela för ett ”chicken race”.

Carl Bergqvist, skribent på försvars- och säkerhetspolitiska bloggen Wiseman Wisdoms, frågar sig varför alliansen vill ha bort den bästa försvarsministern som Sverige har haft.

Sven-Otto Littorin, föredetta partisekreterare för moderaterna, skriver i ett inlägg på Facebook att det här borde vara ett drömläge för Löfvén.

”Ett mer sannolikt scenario nu i efterspelet av misstroendeförklaringen är ju att Löfven lämnar in sin avskedsansökan utan att utlysa extraval. Istället försöker han kasta av sig miljöpartiet och sluta någon slags överenskommelse med något eller några av allianspartierna. Det måste vara Löfvens dröm i detta läge: att slippa mp och splittra Alliansen. Undrar hur många hemliga sonderingar i den riktningen som nu pågår”.

Misstroendeförklaring – det här innebär det 00:58