Tre sexuella ofredanden när Peace & Love avslutades

NYHETER

Ytterligare tre sexuella ofredanden anmäldes under den sista natten på Peace & Love i Borlänge, uppger polisen.

Flera personer avvisades när de bildade dansringar.

Foto: Gustav Mårtensson
Peace & Love-festivalen. Arkivbild från 2016.

Natten mot söndagen avslutades årets Peace & Love i Borlänge. Polisen uppger att åtta personer avvisades från området när de bildade så kallade dansringar i publikhavet.

– Man skapar en stor ring och krymper den och i tumultet som uppstår kan det bli tafsande, säger Henrik Olars, presskommunikatör vid polisen i Dalarna.

Personerna fick sina festivalband avklippta. Enligt polisen är risken stor att det sker sexuella ofredanden när dansringar skapas men det har även skett ofredanden på andra sätt under festivalen, enligt Olars.

– Det är viktigt att poängtera att vi inte varnar för dansringar utan vi har identifierat individer i de här ringarna som är problemet som vi då plockat bort.

Under kvällen omhändertogs även fyra personer för fylleri. En av personerna ska ha blivit våldsam och är nu misstänkt för våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd.

Elva sexuella ofredanden totalt

Enligt polisen skedde det tre sexuella ofredanden under kvällens sista spelning. I ett av fallen finns det en man utpekad och han är uppsatt som misstänkt. Mannen fick sitt festivalband avklippt och han fick lämna området.

Under festivalen har det totalt anmälts elva sexuella ofredanden. Under en spelning på torsdagen anmäldes ett sexuellt ofredande och under natten mot lördagen utsattes sju tjejer för ofredanden. I två av fallen finns det misstänkta gärningsmän som ska ha fått sina festivalband klippta och blivit avvisade från området.

Polisen uppger att frivilligorganisationer hjälpt till i arbetet med att upptäcka ofredanden i publiken. Flera fall ska ha upptäckts där polis och ordningsvakter kunnat ingripa och avvisa killar från området. Totalt åtta personer ska ha blivit avvisade på detta sätt.

Under förra årets festival anmäldes en våldtäkt, ett våldtäktsförsök samt flera sexuella ofredanden. Förra sommaren gjordes närmare hundra anmälningar om sexuellt ofredande på olika festivaler i Sverige. Majoriteten lades dock ner i brist på bevis.

ARTIKELN HANDLAR OM