Här portas snattare – i ett år

NYHETER

De som blir påkomna med att snatta från Ica Jämjö är inte välkomna tillbaka på ett år, skriver P4 Blekinge.

– När det har gått ett år så pratar vi och tar varandra i hand igen. Sen går vi vidare i livet och försöker att göra något bra av det, säger handlaren Stefan Rubin till Aftonbladet.

Foto: Privat
Stefan Rubin

Den som snattar på Ica Jämjö utanför Karlskrona är inte välkomna i butiken på ett år.

– Vi har fått jättebra respons på detta, säger Ica-handlaren Stefan Rubin.

Det är människor i alla åldrar som snattar – från yngre barn till pensionärer. Vid skolstarten är det ofta elever som ska utmana varandra när det är nollning. Samtliga personer som snattar polisanmäls.

– När det gäller yngre barn brukar vi sätta oss och med föräldrarna och prata om vad som har hänt. De får sedan följa med mamma och pappa och handla men inte annars. Vi vill få dem att förstå att snatteri är allvarligt, säger han och fortsätter:

– När det har gått ett år så pratar vi och tar varandra i hand igen. Sen går vi vidare i livet och försöker att göra något bra av det.

”En fara för butiken och orten”

Enligt Stefan har de en bra kommunikation med skolan och föräldrar.

– Det är jätteviktigt att man har den relationen. Jag vill ta ett samhällsansvar för orten. Det är vikigt att prata med varandra, det här handlar om hur man respekterar varanda, det är så jävla viktigt idag – det finns mycket att jobba med i samhället.

Han menar att det är en brist på respekt i samhället gällande vad som är ditt och mitt. Vissa äldre hävdar till och med att de har rätt att ta saker, då de handlat där så länge.

– De tror att när de stjäl från min butik så själ de från allmänheten och Ica i stort. Men de stjäl ju från vår butik och våra medarbetare, de stjäl från orten egentligen. Det är en halv miljon som är stöldsvinn årligen som vi kunde sänkt priserna för eller gjort aktiviteter för. Det är onödiga pengar som går till spillo, säger han och fortsätter:

– Det är en fara från butiken, för medarbetarna och för orten om det stjäls för mycket.

De som portas från butiken respekterar ofta beslutet – ett beslut som tog för flera år sedan men som uppmärksammas först nu. Enligt Stefan har de aldrig varit med om att någon trotsat dem efter att de fått en tillsägelse.

– Det är kunder som kommit tillbaka sen men en del väljer att handla någon annanstans. Men stjäl man är man ju ingen bra kund att ha ändå.

Så många stölder anmäls varje år 00:26
ARTIKELN HANDLAR OM

Snatteri

Karlskrona