Trump står fast vid plan att förbjuda inresande muslimer

avNiklas Svahn

Under valkampanjen sa Donald Trump att han vill registrera muslimer och förbjuda muslimer från att resa till USA.

Det står han fast vid.

– Ni vet mina planer, säger Trump från sin semesteranläggning under onsdagen.

Foto: AFP
Donald Trump står fast vid sitt beslut om att förbjuda muslimer från att resa in i USA.

För ett år sedan under valkampanjen kom Donald Trump med ett uttalande som fick världen att reagera. Han sa att han kräver ”ett totalt och komplett stopp för alla muslimer som åker till USA” tills landets representanter har listat ut vad som händer.

Finns ännu inga bevis

Under onsdagen talade den tillträdande presidenten med pressen från sin semesteranläggning Mar-a-Lago i Florida. Han fick frågan om han skulle backa från sina påståenden efter det misstänkta terrorattentatet där en lastbil kört in i en folkmassa i Berlin.

– Ni vet mina planer, säger Donald Trump enligt Washington Post.

Det finns ännu inga bevis på att attacken i Berlin har extrema islamistiska kopplingar, trots att terrorgruppen IS tagit på sig attentatet. Ändå menar Trump att händelsen ger honom rätt.

– Hela tiden så har jag bevisats ha rätt. Hundra procent korrekt, säger Donald Trump.

Han kallar dådet en attack mot mänskligheten.

Ligger kvar på webbsidan

När Trump gjorde uttalandet för ett år sedan kritiserades han av både republikaner och demokrater. Hans rådgivare försökte mildra formuleringarna genom att säga att förslaget endast gällde för muslimer som reser från länder med koppling till terrorism.

Men under onsdagen stod Trump fast vid ett ”komplett” inreseförbud för muslimer, ett förslag som också ligger kvar på hans webbsida. Än har den tillträdande presidenten inte specificerat hur detta förbud skulle införas och tillämpas.

ARTIKELN HANDLAR OM