Barn i Aleppo instängda i attackerat hus

Publicerad 2016-12-13

”Dussintals” barn ska vara instängda i ett hus i Aleppo som beskjuts av regimstyrkor, enligt FN.

En talesperson för FN kallar samtidigt situationen i Aleppo för en ”total mänsklig härdsmälta”.

Barnen, som kan vara så många som 100, befinner sig i en byggnad i östra Aleppo, uppger UNICEF.

Huset är under kraftig beskjutning av regimtrupper. Uppgifterna kommer från en läkare i staden, enligt Reuters.

En talesperson för FN kallar situationen i Aleppo för en ”total mänsklig härdsmälta”, skriver TT. Turkiet ser ”skräckslaget och chockat” på händelseutvecklingen.

Regimen intog östra Aleppo igår efter att de sista rebellerna backat tillbaka. Även om staden anses vunnen av regimen finns det rebeller kvar, tillsammans med tiotusentals civila. Många av de civila fruktar nu för sina liv och att regimstyrkorna, som är uppbackade av shiamuslimska miliser från Irak och Libanon, ska ta ut sin hämnd på dem.

82 dödade i massaker

Farhågorna kan vara befogade. Sedan regimens intåg har det kommit flera uppgifter om övergrepp på civila. Minst 82 människor, däribland elva kvinnor och tretton barn, har dödats av regimstyrkorna de senaste dygnen, enligt en FN-talesperson för mänskliga rättigheter.

Frankrikes utrikesminister Jean-Marc Ayrault uppmanar FN att använda alla medel för att få stopp på striderna och utreda vad som pågår i Aleppo.

– De som stödjer regimen, framför allt Ryssland, kan inte tillåta denna hämndens logik och terror utan att riskera att bli medskyldiga, säger Ayrault.

Mer info kommer

Följ ämnen i artikeln