Aleppos clown är död

1 av 4
NYHETER

Trots uppmaningar att lämna krigets Aleppo stannade 24-årige Anas al-Basha för att hjälpa barnen.

Varje dag klädde han ut sig till clown i hopp om att sprida glädje.

Nu har han dödats i ett luftanfall, rapporterar AP.

Om dagarna sminkade sig 24-årige Anas al-Basha, han satte på sig en orange peruk och en gul hatt – för att muntra upp tillvaron i krigets Aleppo. Utklädd till clown jobbade han med att hjälpa barn i östra Aleppo, där striderna mellan rebellgrupper och den syriska regimen rasar, trots flera uppmaningar att lämna landet.

”Han levde för att få barn att skratta, för att göra dem glada på den allra mörkaste och farligaste platsen som finns”, skriver hans bror Mahmoud al-Basha på Facebook.

Clownen dog i anfall

Men nu uppges Anas al-Basha ha dött i ett flyganfall.

Det var i tisdags som vad tros vara ett ryskt flyganfall mot Mashad-distriktet inleddes, rapporterar nyhetsbyrån AP. Anas al-Basha överlevde inte attacken.

”Han valde att stanna för att fortsätta arbeta för att hjälpa civila och ge sin gåva till barnen på gatorna, ge dem hopp. Allt Anas ville var att bringa lycka till Aleppos barn”, skriver brodern.

Blivit för farligt att arbeta

24-åringen jobbade för organisationen Space for hope som jobbar med att stöta skolor och psykosocial verksamhet i östra Aleppo. Organisationen har nu avbrutit sina insatser då området blivit för farligt att arbeta i.

Anas al-Basha lämnar efter sig sin fru som han gifte sig med för två månader sedan. Hon är enligt AP fortfarande fast i det rebellkontrollerade området i Aleppo.

ARTIKELN HANDLAR OM

Aleppo

Syrien