Putin vill besöka USA – ”Om Trump bjuder in”

avLinnea Järkstig, Sandra Molliver

1 av 3

Ryske presidenten Vladimir Putin vill besöka USA – om blivande president Donald Trump bjuder in honom först.

Samtidigt slår han ifrån uppgifterna om att Ryssland ligger bakom hackerattackerna mot USA-valet.

– Klandra inte mig för demokraternas valförlust, säger han.

Vladimir Putin var bara någon minut sen när han kom in till den årliga utfrågningen i Moskva där han frågades ut av 1 400 journalister. Utfrågningen skulle egentligen hållas i går, men fick skjutas upp på grund av att Putin närvarade på ambassadören Andrej Karlovs begravning som tidigare i veckan sköts till döds i Ankara.

– Mordet på Rysslands ambassadör i Turkiet var ett angrepp på de rysk-turkiska relationerna, säger Putin på presskonferensen och fortsätter:

– Genomträngandet av destuktiva element i den turkiska armén och rättsväsendet börjar bli ett allt större problem. Vi anklagar ingen, men så är det.

Ryska presidenten har tränat stenhårt inför utfrågningen och kan svara på siffror inpå decimalen gällande BNP, inflation, handel med mera. Journalisterna tvingas vifta med stora plakat för att få chansen att ställa Putin en fråga. Konkurrensen är stenhård.

Putin: ”Clinton försöker hitta syndabockar”

Omkring en timme in i utfrågningen pressas Vladimir Putin om de hackerattacker som Ryssland anklagats för i samband med det amerikanska presidentvalet.

– Ingen trodde att Trump skulle vinna. Men nuvarande administrationen i USA har splittrat det amerikanska folket. Clinton förlorar på alla fronter och försöker hitta syndabockar. Det gäller att kunna förlora med värdighet, säger han och slår ifrån kritiken.

Mitt i utläggningen om hackerattackerna svär Vladimir Putin. ”Chert”, som betyder jävlar eller fan, slänger han ur sig ilsket.

– Låt oss säga att några hackare hackat demokratisk e-post. Som Trump sa: ”Vem vet vem som gjorde det?”, säger Putin.

Han fortsätter med att upprepa Trumps kommentar som ”kanske var det en kille som sitter på en soffa som gjorde det”. Enligt honom är det viktigaste inte vem som hackat e-posten, utan det som är viktigt är vad det avslöjade.

Men Putin valde inte bara att citera USA:s blivande president, han pikade också om att han väntar på en inbjudan och vill komma på besök.

– Om Trump bjuder in (mig) till USA så kommer jag definitivt, säger han.

BBC: Angående Trumps tweet om kärnvapen: Är du orolig för en ny kapprustning?

– Risken för en ny kärnvapenupprustning skapades av USA när man gick ut ur avtalet om kärnvapenskydd 2001. Vi handlar inom ramarna för överenskommelser, vi bryter inte mot något. Hyfsat nyligen fanns amerikanska inspektörer på våra fabriker och kollade hur vi producerar kärnvapen. Minns ni det? I stället för att upprätthålla en sådan bra relation har USA skapat den situation vi har i dag.

– Om det är någon som eldar på kapprustningen så är det inte vi, säger han.

Putin: ”Vi har fört ut 20 000 från Aleppo”

Ett annat ämne är konflikten i Syrien. Evakueringen och återtagandet av Aleppo visar att samarbetet mellan Ryssland, Turkiet, Iran och Syriens regering varit framgångsrikt och effektivt, säger Putin.

– Vi har fört ut 20 000 personer ur Aleppo. Det är den största humanitära aktionen i dagsläget. Det hade inte kunnat åstadkommas utan Turkiet, Iran och vår delaktighet.

Enligt presidenten är nästa steg ett eldupphör i hela Syrien, säger Putin och tillägger att han är reda att arbeta med samtliga parter för att ”avsluta frågan”.

Det var en blandning mellan högt och lågt på presskonferensen som pågick i lite mer än fyra timmar. Tycker presidenten att schack bör införas som skolämne? Hur ser han på djurens rättigheter? Eller barnuppfostran?, var ämnen som han fick svara på.

– Vi måste avsluta, utbrast Putin abrupt i slutet av utfrågningen.

– Kälek kommer att övergå till hat om vi inte börjar runda av snart.

ARTIKELN HANDLAR OM

Syrien

USA