Mordmisstänkte 20-åringen om skadorna: Jag blev rånad

avIsabelle Nordström

NYHETER

HUDIKSVALL. 20-åringen som misstänks för dubbelmordet i Hudiksvall sökte själv vård för knivskador.

Mannen menar att de uppstod när han rånades under mordnatten.

– Han blev själv utsatt för brott den här kvällen, ett rånförsök på öppen gata, säger hans försvarare Jan Nyman.

Foto: Marcus Ericsson

Det var i torsdagskväll som två personer blev brutalt mördade i Råbo, norr om Hudiksvall. Enligt åklagaren Christer Sammens var misstänkte gärningsmannen okänd för offren, en 71-årig kvinna och en 62-årig man.

Idag hålls häktningsförhandling i Hudiksvalls tingsrätt mot en 20-årig man som misstänks för dubbelmordet. Han nekar till brottsmisstankarna som riktas mot honom och förklarar själv sina skador med att han blev rånad under mordkvällen.

– Han blev själv utsatt för ett brott, ett rånförsök på öppen gata i Hudiksvalls kommun, säger 20-åringens försvarare Jan Nyman till Aftonbladet.

– Han lyckades därefter springa därifrån efter ett visst tumult.

Greps när han sökte vård

Han ska ha lämnat ett signalement på en persons kläder efter rånet.

Skadorna som 20-åringen sökte sjukhusvård för efter morden ska han ha fått i samband med rånet, enligt hans egen version. Mannen greps när han sökte vård för skadorna, som polisen tror uppstod vid mordtillfället.

– Det är frågan om knivskador, säger Jan Nyman.

– Efter att ha opererats mår han rent fysiskt bra, men det har varit omtumlande dygn för honom.

Han anhölls av åklagare 16.56 på fredagseftermiddagen. Under fredagen hölls ett inledande förhör med mannen. Han säger att han inte ens varit på plats vid mordplatsen.

– Enligt min uppfattning är hans berättelse inte trovärdig, har Christer Sammens tidigare sagt.

”Lämnade inte Hudiksvall”

Mordet skedde strax efter klockan 22 på torsdagen och ett av mordoffren ska själv ha larmat polisen. Mannen och kvinnan, som var grannar, hittades allvarligt skadade i hennes hus. 20-åringen åkte med bussen från Hudiksvall vid 21-tiden på torsdagskvällen, enligt åklagaren. Sedan ska han ha blivit skjutsad av en taxi.

Enligt 20-åringens egen version stämmer inte detta.

– Han säger att han missade bussen, han har inte heller åkt någon buss eller taxi den här kvällen, säger Jan Nyman.

– Han har inte lämnat Hudiksvall.

Uppgifterna lämnade 20-åringen i samband med det första och än så länge enda förhör man haft med honom. Enligt uppgifter till Aftonbladet i helgen hade 20-åringen ha blivit förd till en akutklinik inom psykiatrin.

– Jag kan bekräfta att han har haft kontakt med psykiatrin, men mer än så vill jag inte säga, säger Jan Nyman.

Inga kända kopplingar till offren

Polisen har bevis som binder den misstänkte till brottsplatsen enligt åklagaren.

– Hans beteende, uppgifter han lämnat i förhör och antal fynd. Det jag redan vet pekar med ganska stark styrka mot att det är rätt gärningsman, sa Sammens på julafton.

20-åringen är tidigare ostraffad och är skriven i trakten, några mil från mordplatsen. Han har inga kända kopplingar till offren. Häktningsförhandlingen mot mannen startar klockan 14. Han begärs häktad på sannolika skäl misstänkt för två mord. Det kommer inte att hållas några ytterligare förhör med den misstänkte innan förhandlingen i eftermiddag.

ARTIKELN HANDLAR OM