Lamm svalt till döds –nu döms en kvinna

Foto: TT
Lamm och får svalt till döds – nu dö
NYHETER

Länsstyrelsens kontrollanter hittade 14 döda får och fyra döda lamm – och de levande djuren var rejält avmagrade.

Nu döms en kvinna i 40-årsåldern för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen, rapporterar GT.

– Jag har aldrig plågat ett djur i hela mitt liv, har kvinnan sagt i polisförhör.

Det var i april förra året som länsstyrelsen avlade besök på en gård utanför Uddevalla norr om Göteborg. Då gjorde de en ruskig upptäckt. Kontrollanterna hittade 14 döda får och fyra döda lamm.

De djur som fortfarande var i livet var kraftigt avmagrade och misskötta. Klövarna var oklippta och fåren smutsiga. Det låg döda djur runtom på ladugården, som hade täckts över med plast. Kontrollanterna uppgav också att djuren skrek och betedde sig som att de inte fått mat på väldigt länge. När en vattenbalja ställts fram ska djuren ha visat tecken på onormal törst. Samtliga djur vid gården omhändertogs omedelbart.

”Aldrig plågat djur”

Nu har en kvinna i 40-årsåldern ställts inför rätta och dömts vid Uddevalla tingsrätt. Hon fälls för djurplågeri, brott mot djurskyddslagen och brott mot lagen om foder och animaliska biprodukter. Tingsrätten menar enligt GT att utredningen talar för att kvinnan låtit djuren svälta och törsta ihjäl.

”Utredningen ger ett starkt stöd för att (kvinnan) underlåtit att ge djuren tillräckligt med foder och vatten, vilket orsakat kraftig avmagring och att flera får svultit eller törstat ihjäl”, skriver rätten i domen enligt GT.

Kvinnan döms till villkorlig dom med 120 timmars samhällstjänst. I förhör nekade hon till brott, och menade att hon givit djuren tillräckligt med foder och vatten.

– Jag har aldrig plågat ett djur i hela mitt liv, har hon sagt i förhör.

Kvinnan döms enligt GT också för att ha slagit en kvinnlig bekant i ansiktet med flera knytnävsslag, något hon också nekar till.

ARTIKELN HANDLAR OM

Uddevalla