Roger, 56, har köpt 1 600 liter öl – i protest

Foto: Trond Hasselø / Tidens Krav
"Jag förstod inte riktigt hur mycket det var jag beställde", säger Roger.
NYHETER

Den norska dagligvarukedjan Rema har hamnat i konflikt med norska ölproducenter – nu har Roger Rossvoll, 56, tagit ställning på sitt eget sätt.

– Jag förstod inte riktigt hur mycket det var jag beställde, säger Roger till Verdens Gang.

Den senaste tiden har en strid rasat mellan norska dagligvarukedjan Rema 1000 och norska ölproducenter. Anledningen är att en ny erbjudande-app från butiken enligt ölproducenterna skapat en konkurrensnackdel för de norska bryggerierna.

Leverantörerna får bättre hyllplatser i butiken om de erbjuder billigare priser. Det har slagit hårt mot ölmärken som Mack, Hansa Borg och CB-öl, som inte längre finns i Rema-butiker över hela Norge vilket de gjort tidigare. En av de som rasar mot utveckligen är Roger Rossvoll, 56, bosatt i Averöy.

– För mig är det viktigt att markera min avsky mot den regim Rema 1000 är i färd att införa. Det här är en ren principsak, säger Roger till Verdens Gang.

Uppskattar konsumentmakt

Därför valde Roger att ta ställning. Han beställde en pall öl från ölproducenten Mack, som är Norges största, av favoritmärket Haakon Mack. Hur mycket det innebar förstod han inte, förrän han fick 1 600 liter öl levererat.

– Jag förstod inte riktigt hur mycket det var, en pall är ett runt begrepp. Jag blev överraskad.

Roger tycker att dagligvarubranschen har för mycket makt, och att fler måste bli bättre på att använda sig av sin konsumentmakt för att säga ifrån mot företagen.

”Får skaffa nya vänner”

I ett mejl till Verdens Gang skriver Mette Fossum, kommunikationsdirektör på Rema 1000, att det är med hänsyn till kundernas konsumtionsvanor som de valt att förändra sitt ölutbud på olika platser runtom i landet.

Roger står fast vid sin ilska mot Rema 1000. Han fick kämpa rejält för att lyckas lägga sin beställning, men nu är alltså leveransen hemma. Hur han ska lyckas dricka upp 1 600 liter öl återstår dock att se.

– Jag får skaffa mig ett helt nytt gäng med vänner. Det här kommer jag inte att klara av själv före utgångsdatum, utan det är mer en markering än något jag har nytta av själv.

ARTIKELN HANDLAR OM

Norge

Öl