CNN: Utländska besökare kan tvingas visa upp sina kontakter

avKarin Ahlborg, Kenan Habul, Matilda Wennerholm

NYHETER

Enligt CNN kan utländska besökare i USA tvingas visa upp alla kontakter i sin mobiltelefon.

Även surfhistorik och sociala medier omfattas av förslaget som just nu diskuteras i Vita huset, skriver mediebolaget.

– De här besluten har ingen säkerhetseffekt och de kommer inte att leda till att USA blir säkrare, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

1 av 2 | Foto: NICHOLAS KAMM / AFP
Donald Trump.

Efter att president Trump i fredags undertecknade beslutet som förbjuder inresa för medborgare i en rad länder har protester brutit ut i USA och runt om i världen.

Källor i Vita huset har uppgett för CNN att Trumps rådgivare Stephan Miller talat med myndigheter och sagt att presidenten är mycket engagerad i sitt inreseförbud, att folket står bakom honom och uppmanat bland annat gräns- och tullmyndigheterna att inte lyssna till ”de hysteriska rösterna i media”.

Enligt samma källa diskuteras nu också ett förslag om att varje utländsk besökare ska kunna anmodas att visa all sin surfhistorik, sociala medier-sidor samt att dela med sig av alla sina kontakter i mobiltelefonen.

Den som vägrar att tillmötesgå den begäran kommer att nekas inresa i USA.

Men, detta är fortfarande bara ett förslag som diskuteras.

”Kommer öka polariseringen och spä på hatet”

Sedan flera år tillbaka kontrolleras alla som vill åka till USA noga. Flygbolagen skickar resenärsuppgifter till amerikanska myndigheter som de kör igenom sina register. Redan idag har amerikanerna möjlighet att gå igenom resenärers telefoner. Men nu verkar det som om befogenheterna kommer att utökas ytterligare.

– Det är oroväckande om man tänjer detta och ska även titta på surfhistoriken. Det handlar om ens rättigheter, vi gör det inte mot människor som reser in i EU, säger Magnus Ranstorp.

Han är även mycket kritisk till införandet av inreseförbud. 

– Det kommer bara att öka polariseringen och spä på hatet. al-Qaida och Is kommer att använda detta för att mobilisera och rekrytera nya medlemmar. 

Under lördagen hyllade Stephan Miller utrikesdepartementet men påpekade att de måste bli bättre på att se till att de som släpps in i landet också delar USA:s värderingar, skriver CNN.

ARTIKELN HANDLAR OM