Fyra månader gamla Fatemah hindrades från operation i USA – av Trumps reseförbud

NYHETER

Fyra månader gamla Fatemah var på väg till USA för operationen som skulle rädda hennes liv.

Men resan stoppades – av president Donald Trumps reseförbud.

Nu får flickan ändå flyga till staterna och ska få vård.

1 av 2
Fatemah

Fatemah föddes i Iran med ett livshotande hjärtfel. I hemlandet lyckas operationen i 20 till 30 procent av fallen. I USA är proceduren framgångsrik vid 97 procent av operationerna, skriver The Guardian.

Fatemahs släktingar i Oregon på den amerikanska västkusten ordnade därför med en operation till flickan i USA. Efter flera veckors arbete med att ansöka om ett visum för sjukvård så förändrades situationen över en natt för Fatemah och hennes familj – Donald Trumps inreseförbud för alla från sju olika länder, däribland Iran, trädde i kraft.

”Försök om tre månader”

Visumansökan för Fatemah stoppades och familjen fick rådet att försöka igen om tre månader.

Flickan som är fyra månader gammal har egentligen redan gått för länge utan att genomgå operationen. Ju tidigare i bebisens liv den genomförs desto snabbare går återhämtningen.

När det blev känt att Fatemah var en av dem som drabbats av presidentens reseförbud började advokaten Jennifer Morrissey och flera andra jurister att arbeta gratis med hennes fall.

De fick också hjälp av flera lagstiftare från Oregon och New York, till och med New York-guvernören Andrew Cuomo engagerade sig för flickan, skriver NBC News.

Domare stoppade Trumps beslut

Och i fredags kunde de lämna ett positivt besked – Fatemah hade beviljats ett särskilt visum för att kunna få vård. Ett av kraven för att ett sådant visum ska delas ut är att det finns planerad och betald vård i förhand.

Något de frivilliga som engagerat sig hade lyckats lösa i samarbete med Mount Sinai-sjukhuset, skriver The Guardian.

– I kväll är jag väldigt glad över att ha fått veta att den federala regeringen har beviljat Fatemah Reshad och hennes familj de dokument de behöver för att komma till USA, säger guvernör Andrew Cuomo i ett uttalande, enligt The Guardian.

Samtidigt som familjen fick sitt specialvisum så stoppade domare James Robart presidents beslut om inreseförbud. Robarts besked innebar att människor från de sju länderna med giltiga visum åter kan resa till USA.

”Tydlig illustration av förbudets baksida”

Så Fatemah ska nu inte ha några hinder att genomgå den för henne livsviktiga operationen i USA.

– Jag tycker att det här är den tydligaste illustrationen av varför inreseförbudet var ogenomtänkt, illa genomfört och fick stora humanitära konsekvenser, säger familjens advokat Jennifer Morrissey till NBC News.

President Donald Trump har uttalat minst sagt skarp kritik mot domare Robarts beslut att stoppa inreseförbudet.

”På grund av att förbudet har stoppats av en domare kan många väldigt dåliga och farliga människor strömma in i vårt land. Ett mycket dåligt beslut” twittrar Trump på lördagskvällen.

ARTIKELN HANDLAR OM