Här hängdes 13 000 fångar – på fem år

13 000 människor tros ha blivit hängda i militärfängelset Saydnaya i Syrien mellan 2011 och 2015, uppger Amnesty i en ny rapport.

De utomrättsliga avrättningarna ska ha skett två gånger i veckan, därefter har kropparna körts till massgravar.

– Det här är godkänt av högsta nivå i syriska regeringen och målet är att krossa alla former av motstånd hos den syriska befolkningen, säger Lynn Maalouf på Amnesty International.

Grupper på upp till 50 personer har två gånger varje vecka, i fem års tid, letts ut ur sina celler för att avrättas genom hängning, avslöjar Amnesty International i en ny rapport. Allt sker i hemlighet under nattetid, även förflyttningen av kropparna till massgravarna efteråt, enligt rapporten. Ofta får familjer inte veta vad som hänt med deras anhöriga.

– Jag kunde se dem gå från grindarna... De gick i ett tåg, de hade böjda huvuden och försökte hålla i tröjan på personen framför. Första gången jag såg dem blev jag förskräckt. De var på väg till slakthuset, säger en tidigare fängslad man som kallas Hamid, i Amnestyrapporten.

Främst civila regimkritiker

Det är just genom vittnesmål från andra fängslade, och personer som arbetat på fängelset, som Amnesty kunnat beräkna att sammanlagt 13 000 människor, främst civila som varit regimkritiker, ska ha avrättats.

Offren ska ha dömts till döden i en militärledd rättegång oavsett om de erkänt eller nekat till brott. Amnesty menar är de minutlånga rättegångarna, som oftast äger rum på militärpolisens högkvarter i al-Qabounområdet i Damaskus, ska betraktas som illegitima av flera skäl, bland annat eftersom fångarna sällan fått tillgång till advokater.

De som dömts körs, ofta i grupper, tätt inträngda i en buss eller lastbil, till celler i det ökända militärfängelset Saydnaya på eftermiddagen. När det varit dags för avrättning har fångarna ofta hämtats ur de trånga cellerna på eftermiddagen, och informerats om att de ska förflyttas till ett annat fängelse.

En teckning från Amnestys rapport visar en av fängelsets tortyrmetoder
En teckning från Amnestys rapport visar en av fängelsets tortyrmetoder

Avrättningarna kallas ”festen”

I stället har de försetts med ögonbindel och förts de till andra celler i källarutrymmet på den röda byggnaden i det triangelformade Saydnayafängelset där de blivit svårt misshandlade. Mellan midnatt och klockan tre på natten inleds sedan det som av fångvaktarna kallas för ”festen”. Fångarna förs till ett källarrum i den vita byggnaden där de hängs.

– De lät dem hänga i tio till femton minuter. Några av dem dog inte eftersom de var för lätta. De unga, till exempel, vägde för lite. Då fick assistenter dra i dem så att nackarna bröts, säger en före detta domare som sett avrättningarna till Amnesty.

Hört ljud av kvävning

Fångar som bott i celler i den vita byggnaden, ovanför avrättningsrummet, har också berättat för organisationen att de hört ljuden av människor som kvävts till döds när de lagt huvudet mot golvet och lyssnat.

Vissa nätter kan så många som 50 personer ha hängts samtidigt, enligt Amnestyrapporten. Kropparna ska sedan ha körts till ett sjukhus för att registreras, och därefter dumpats i massgravar vid militäranläggningar.

Även tortyr och sexuella övergrepp förekommer systematiskt på Saydnaya, enligt organisationen. Amnesty International slog i somras fast att 17 723 personer dött i syriska fängelser under 2011 till 2015. Även den rapporten baserades på intervjuer med fångar och anställda vid Saydnayafängelset.

Kräver att FN utreder

Resultatet av den nya rapporten har fått Amnesty att kräva att Ryssland och Iran, som är den syriska statens närmast allierade, pressar på syriska myndigheter att sluta med skräckdoktrinen inom det syriska rättssystemet.

– De kommande Syriensamtalen i Geneve kan inte strunta i att ta upp det här avslöjandet. FN måste omedelbart genomföra en oberoende utredning om de brott som sker på Saydnaya och kräva att oberoende aktörer får tillgång till att granska alla syriska fängelser, säger Lynn Maalouf, som är biträdande chef på Amnesty Internationals regionala kontor i Beirut.

Publisert:

LÄS VIDARE