Separatistledare dödad i östra Ukraina

avNivette Dawod

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: DOMINIQUE FAGET / AFP

Den brutale separatistledaren Mikhail Tolstykh, mer känd under krigsnamnet Givi, har dödats i östra Ukraina.

Tolstykh dödades i en explosion natten till i dag i det högkvarter där han befann sig.

Efter förra veckans ökade strider i norra Donetsk fortsätter läget att vara kritiskt i området.

Mikhail ”Givi” Tolstykh beskrivs som en av de ryskunderstödda separatisternas mest framstående krigsherrar. Han blev än mer ökänd 2015 när han inför strålkastarljuset förödmjukade ukrainska krigsfångar.

– Öppna munnen, tugga din jävel! skrek han när han tvingade fångar att äta upp tyglappar föreställande den ukrainska flaggan, rapporterade Ekot då.

Under natten mot i dag skedde en explosion i den byggnad där han ska ha befunnit sig, i östra Ukraina, och rysk statstelevision har under morgonen visat bilder på brandmän som försöker släcka branden. Byggnaden tros ha varit Toltsykhs högkvarter, uppger nyhetsbyrån AP.

– Det har skett en terrorhandling och Givi har dödats, säger Eduard Basurin, talesperson för separatisterna, till nyhetsbyrån AFP.

Ledande figur

Tolstykh ledde den beryktade ”Somaliska bataljonen” och var en ledande figur i den självutnämnda Folkrepubliken i Donetsk, i östra Ukraina.

Händelsen kopplas ihop med attacken i oktober förra året mot en annan separatistledare som stod Tolstykh nära, Arsen Pavlov, mer känd under krigsnamnet Motorola. Både Pavlov och Tolstykh beskrivs som två av de mest kända separatistprofilerna inom konflikten.

Hårda strider i Donetsk

Den väpnade konflikten mellan den ukrainska armén och de ryskstödda separatisterna om de rysktalande östra regionerna av Ukraina har krävt över 9 800 liv och 22 000 tros ha skadats sedan 2014, då Ryssland annekterade Krimområdet, enligt AP. Ukraina och västmakterna EU och USA anklagar Ryssland för att stödja separatisterna med vapen, och har på internationell väg infört sanktioner mot Ryssland på grund av agerandet.

I norra Donetsk, gick striderna från att vara lågintensiva till hårda i början av februari. Ukrainsk militär uppger att separatiststyrkor då slog till i regeringskontrollerade staden Avdiivka, nära separatistdominerade Donetsk. Enligt svårbekräftade medieuppgifter ska åtminstone sex ukrainska soldater ha dödats och ett 50-tal personer ha skadats när de två tungt beväpnade parterna stridit. Hur många civila som kan ha mist livet är inte klart.

Utan el, värme och vatten

Kanadensiska CBC News rapporterar att de 20 000 invånarna i Avdiivka under flera dagar varit utan elektricitet, värme och vatten samtidigt som temperaturen gått ner mot 22 minusgrader.

– Det är omöjligt att sova på grund av beskjutningen, och det är värre än det var under 2015. Det finns ingen elektricitet, inget vatten, ingen värme, säger Ania Bohatysh, 69, till tv-kanalen. Delar av hennes familj tog ukrainska regeringens erbjudande tidigare i veckan om evakuering, men flera tusen personer, bland dem Ania Bohatysh själv, har valt att stanna i staden.

Strider efter Putin och Trump samtalat

De nya striderna inleddes bara timmar efter att USA:s nya president Donald Trump och Rysslands Vladimir Putin talat i telefon i slutet av januari, något som oroat experter, eftersom Trump inte varit lika tydlig som sin föregångare Obama kring om Rysslands annektering av Krim var rätt eller fel. Före telefonsamtalet spekulerades det i om Trump kunde komma att öppna för lättnader i USA:s sanktioner mot Ryssland, men några sådana åtgärder ska inte ha diskuterats.

Den 4 februari uppgav Vita huset att Trump också talat med Ukrainas president Petro Poroshenko, och då tagit upp konflikten mellan Ukraina och Ryssland:

”Allvarligaste ökningen av våld”

– Vi kommer att jobba med Ukraina, Ryssland och alla andra involverade aktörer för att återställa fred längs gränsen, sa Trump enligt Vita husets pressmeddelande.

Både Nato och FN:s säkerhetsråd har flera gånger fördömt Rysslands stöd gentemot separatisterna och uppmanat till ett slut på striderna. Nato:s generalsekreterare Jens Stoltenberg kallade nyligen striderna i Avdiivka ”allvarligaste ökningen av våld på länge”.

– Ryssland måste använda sitt betydande inflytande över separatisterna för att få ett slut på våldet, sa han i ett uttalande.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Ukraina

Ryssland

Donetsk

USA