Britt-Marie hittade vårblomma – i januari

Foto: Britt-Marie Blomé
En tussilago redan i januari – det var vad Britt-Marie hittade på söndagen.
NYHETER

Visserligen blommar inte löken ännu – men tussilagon är redan framme i jämtländska Åre. Britt-Marie Blomé fick syn på något extraordinärt längs vägkanten på söndagen, skriver Östersunds-Posten.

– Det är en fin blomma så man ska ju bli glad av den... så det är lite tråkigt att man inte blir det, säger hennes dotter Helena till Aftonbladet.

På söndagen begav sig Britt-Marie Blomé ut på promenad genom Åre. Längs vägkanten fick hon syn på en gyllengul blomma – som visade sig vara en tussilago.

Traditionellt sett betraktas blomman som ett tidigt vårtecken. Så Britt-Marie blev minst sagt förvånad över sin upptäckt.

– Visst har vi upplevt varma vintrar innan. Men något som det här var det längesen vi var med om, januari ska ju vara den kallaste månaden, säger dottern Helena, 47.

”Lite skrämmande”

Även om det kan verka härligt med en vacker vårblomma är det inte ett helt positivt tecken, förklarar Helena. Åre är en kommun som försörjer sig på skidturism – och då är förstås snö a och o för verksamheterna.

– Det är klart att har du bokat en resa hit så har du en bild framför dig. Du vill ju inte åka skidor i spöregn, säger hon.

Hon berättar att vintern mest bestått av regn och plusgrader, vilket knappast ger perfekta förutsättningar för skidåkning.

– Vi vill helst inte se någon tussilago här i januari, det är lite skrämmande, säger Helena.

”Man ska bli glad”

Däremot håller hon med om att tussilagon är en vacker växt.

– Det är en fin blomma, man ska ju bli glad av att se den. Så det är lite tråkigt att inte bli det.

Helena är dock fast övertygad om att vädrets makter kommer ge med sig i sinom tid. Men hon beskriver vintern som den varit hittills som ”lite galen”.

– Det har varit en upp och nedvänd vinter. Men förr eller senare kommer det säkert, vi lär få snö till slut, säger Helena.