Berusad man ville sitta i business class – planet fick nödlanda

Foto: LÄSARBILD
En svensk man var så jobbig på planet mot Göteborg att piloten beslöt att nödlanda i Lille, Frankrike. Här hämtas mannen av franska polisen.
NYHETER

När en svensk man för tredje gången trotsade flygvärdinnorna och satte sig i business class fick kaptenen nog.

Planet som var på väg till Göteborg fick nödlanda – i Frankrike.

Där hämtades mannen av polisen.

Air Frances plan lyfte mot Göteborg, från Charles De Gaulle-flygplatsen i Paris 19.50 på lördagen. Men redan innan planet var i luften hade en svensk passagerare besvärat personalen. Han verkade berusad och ville ha en plats i businessclass, med mer benutrymme. Han accepterade inte ett nej.

Medpassageraren Kalle Ehransky blev vittne till mannens tjafs med flygets personal.

– Direkt efter planet lyfte gick han fram till flygvärdinnorna igen. De stod ganska länge och tjafsade med honom, berättar han.

Mannen gick och satte sig på sin plats – en stund. Sedan gick han fram och satte sig på det säte han ville ha, längre fram i kabinen.

– Flygvärdinnorna tyckte nog att situationen var hotfull, de såg väldigt besvärade ut. Kanske inte den bästa lördagskvällen på jobbet, säger Kalle.

Planet hade bara flugit en halvtimme. När mannen inte gav sig fick planets kapten nog och beslöt att nödlanda. På marken i Lille i norra Frankrike mötte polisen den svenske mannen som fick kliva av.

– Han trodde att han skulle få flyga vidare, men polisen kom in i planet och hämtade honom, säger Kalle.

Foto: Privat.
Kalle satt på planet som fick nödlanda – en annan passagerare blev hotfull mot personalen.

När planet fyllt på med bränsle kunde det äntligen lyfta igen. Kalle och de andra passagerarna kom till Landvetter. Stämningen var ganska lugn, trots att planet blev två timmar försenat hem.

– Det var jävligt bra att de satte säkerheten först, samtidigt som man ville komma hem, säger Kalle Ehransky.

Swedavia: ”Piloten ansvarar”

På Swedavia, som äger Landvetter, bekräftar man att det var en man som uppträdde stökigt som fick planet att nödlanda.

– Piloten är den som är ytterst ansvarig för säkerheten. Han gjorde bedömningen att de inte ville ha personen ombord, säger Ulf Wallin, presschef på Swedavia.