Professorn: Landsbygden snart en ”skräpyta”

”Tre alkoholister, några barn, och ett par knäppgökar”

Stockholmsekonomen Kjell A. Nordström har lagt sin stenhårda dom över glesbygdens framtid – samtidigt som han förutspår en enorm tillväxt i huvudstaden.

– Värmland och Gotland är typiska fall av skräpytor, säger Nordström enligt Veckans Affärer.

Förra veckan klev ekonomen och författaren Kjell A. Nordström upp på scenen på Nordic Business Forum Sweden – och levererade en stenhård framtidsprognos för landet.

Tuffast slår Nordströms prognos mot landsbygden. Han menar att världen står inför den snabbaste urbaniseringen i historien. Det kommer att bli ödesmättat för Sveriges småstäder, hävdar Nordström. Medan framförallt Stockholm kommer att växa – Nordström förutspår en befolkning på fem miljoner om 30 år – kommer stora delar av landet att ödeläggas ekonomiskt.

– Vi kallar detta för skräpyta. Det är till exempel Värmland och Gotland som är typiska fall av skräpytor, säger Nordström enligt Veckans Affärer.

”Tre alkoholister och några barn”

Han beskriver hur de så kallade ”skräpytorna” kommer tömmas på ekonomisk aktivitet i takt med att jobben och människorna flyttar till Stockholm.

– Där finns inga universitet, ingen underhållning, ingen shopping, bara träd. Åker du dit kommer du hitta tre alkoholister, några barn, och ett par knäppgökar. Det är det som återstår, alla andra har stuckit.

Samtidigt som professorns framtidsspaningar är tuffa för Sveriges landsbygd ser han alltså betydligt mer positivt på storstädernas, framförallt Stockholms, framtid. Med en tillväxt på 7–9 procent per år växer Stockholm just nu snabbare än Kina.

Städer viktigare än nationer

Nordström menar att vi i framtiden kommer att leva i en värld där ekonomin är mycket mer centrerad kring ”superstäder” snarare än nationer.

Han säger att 600 superstäder kommer att stå för i princip all ekonomisk aktivitet om 30 år.

– Du kanske tror att Kina växer snabbt. Men Stockholm växer nästan två gånger snabbare än Kina, säger Nordström.

Publisert: