Brandbomb mot stadshus och polishus

Av: Julia Wågenberg

Publicerad:

Flera mindre bränder släcktes av räddningstjänsten i Höganäs natten till torsdag.

Två av dem – troligen orsakade av en brandbomb – bröt ut inne i stadshuset och polishuset.

– Det är allvarligt, säger Stephan Söderholm, polisens presstalesperson.

Vid klockan 01.24 larmades räddningstjänsten till polishuset i Höganäs i nordvästra Skåne. En mindre brand hade brutit ut i receptionen sedan ett brandfarligt föremål kastats genom ett fönster. I samma byggnad ligger stadshuset och även där krossades rutor och en mindre brand startade.

– Det är mest troligt en molotovcocktail som kastats in, säger Magnus Lörd, inre befäl vid polisen i Helsingborg, till Kvällsposten.

Brand i flerfamiljshus – och skola

Bränderna kunde släckas snabbt och orsakade enligt polisen inga större skador.

Under natten kom fler larm. Vid klockan 02.10 upptäcktes att det brunnit i ett sopkärl och i en bil intill stadshuset. En dryg halvtimma senare larmades om brand i ett soprum i ett flerfamiljshus på Storgatan. Och strax efter klockan 03 upptäcktes att en bensindunk kastats in genom ett fönster på Kullaskolan men denna gång utan att någon brand utbröt.

Polisen tror att det är samma personer som ligger bakom attackerna.

”Troligen” samma gärningsmän

– Det behöver inte vara så, men troligen. Det finns uppgifter om personer som rört sig på ställena, säger Stephan Söderholm, presstalesperson vid region Syd.

Polisen ska ha haft patruller som efter det första larmet började söka efter en eller flera gärningsmän.

– Vi kan visa att vi är på plats men har inte möjlighet att täcka hela staden. Det är omöjligt att belägra en stad med poliser för att se om någon åker förbi en skola och kastar in något, säger Söderholm.

Ingen är gripen misstänkt för bränderna som rubriceras som mordbrand.

– Det är allvarligt och ett angrepp mot samhällsfunktioner. Skulle det utveckla sig till allvarliga bränder hade det stört de uppgifter som kommun och polis har att utföra, säger Söderholm.

Publicerad: