Rekordvåg uppmätt i natt på Östersjön

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

NYHETER

14,2 meter. En så hög våg har aldrig uppmätts på Östersjön – förrän i natt. Det tidigare rekordet registrerades 2004 under stormen Rafael.

Samtidigt varnar SMHI för snöfall i Västerbotten och Västernorrland. Folk har uppmanats att inte ge sig ut på vägarna.

I natt har vattnet i Bottenviken, Norra kvarken och norra Bottenhavet stigit till upp till 120 centimeter över medelvattenstånd. En klass 2-varning har utfärdats av SMHI. Risken finns att kustvägar och hamnar översvämmas.

Meteorologiska institutet, Finlands motsvarighet till SMHI, säger att en rekordhög våg uppstått på Östersjön under natten. Klockan 03.30 registrerade bojen i Norra Östersjön en våg på 14,2 meter. Förra vågrekordet för Östersjön registrerades under Rafael-stormen den 22 december 2004 och låg på 14 meter blankt.

Medelhöjden, eller den signifikanta våghöjden, på vågorna som härjat på Östersjön under natten är 7,9 meter, enligt Meteorologiska institutet.

SMHI: ”Blåser kraftigt”

Samtidigt ligger en klass 2-varning kvar för snöfall över kusten i Västerbottens län och Västernorrlands län. Fram till torsdag kväll väntas det komma upp till tre decimeter snö.

– Det blåser just nu kraftigt i samband med att det snöar och det kan blåsa upp stora drivor på vägen, säger Stina Kihlgren, meteorolog på SMHI, till TT.

Polisen i Västerbotten varnar vid midnatt bilister för att ge sig ut på vägarna då snön gör att vägarna blåser igen. Flera olyckor har inträffat, bland annat en personbil som körde in i bak på en lastbil på E12 i Vindelns kommun i Västerbotten.

Varnar för snörök och isbanor

Efter olyckan försvann lastbilen från platsen.

– Lastbilschauffören har helt enkelt inte märkt olyckan. Det har varit för dåligt väder, säger Mats Andersson på polisen i region Nord.

Personen i personbilen klämdes fast, fick klippas loss och fördes till sjukhus men uppges inte ha livshotande skador.

Trafikverket varnar via sina trafikkartor för ”mycket besvärligt” väglag på flera vägar i södra Norrland. Bland annat just E12 där det finns risk för snörök och snödrev. Andra vägar beskrivs som moddiga, med risk för lössnö och isbanor.

SMHI definierar drivbildningen av snön på sin hemsida:

”Snömängder där det väntas minst 12 mm (i smält form) inom 12 timmar i kombination med frisk vind (över 8 m/s). Medför stora trafikproblem”

Foto: Meteorologiska institutet
Publicerad: