”Ett ägg om dagen är inte farligt för hälsan”

Världsomfattande studie tar död på gammal myt

Ett ägg om dagen är ingen hälsorisk.

Det visar nu en stor internationell studie.

– Det påverkar inte blodfetterna, hjärtkärlsjukdom eller död, säger Annika Rosengren, professor i medicin.

 Annika Rosengren, professor i medicin.
Annika Rosengren, professor i medicin.

I en världsomfattande studie har forskarna undersökt om ett ägg om dagen ökar risken för höga blodfetter, högt blodtryck, hjärtinfarkt, stroke eller död.

Nu är studien klar – med glädjande resultat för alla äggälskare.

– Man behöver inte vara rädd för ägg, utan man kan gott äta ett ägg om dagen. Vi kan se att det inte innebär någon ökad risk, säger Annika Rosengren, professor i medicin vid Göteborgs universitet, som lett den svenska delen av studien.

Resultatet gäller inte bara friska – utan även de i riskzonen för hjärtkärlsjukdom och de som redan har hjärtkärlsjukdom.

– De som haft någon form av hjärtkärlsjukdom har ju en ökad risk att återinsjukna, jämfört med friska, men ägg påverkar inte den risken.

Härifrån kommer kolesterolet

Ägg innehåller kolesterol. Men det kolesterol vi får i oss genom ägg utgör endast en mycket liten del av LDL-kolesterolet i blodet (det ”onda” kolesterolet)

Det mesta kolesterolet får vi dock inte i oss via kosten, utan det tillverkas i kroppen.

– Företrädesvis av mättat fett, säger Annika Rosengren.

De födoämnen som bidrar till produktionen av kolesterol är mättat fett i rött kött, charkprodukter och feta mejeriprodukter, som smör.

Kroppen behöver kolesterol för cellbyggnaden och hjärnan. Vi behöver dock inte särskilt mycket och kroppen kan alltså själv tillverka det kolesterol vi behöver.

– Så behovet av kolesterol via kosten är väldigt låg.

Ägg innehåller alltifrån protein till D-vitamin och viktiga aminosyror.
Ägg innehåller alltifrån protein till D-vitamin och viktiga aminosyror.

Kostråden för att sänka LDL-kolesterolet är därför att minska intaget av livsmedel som innehåller mättat fett. Och i stället öka intaget av grönsaker, vegetabilier, fet fisk (som lax, makrill, sill) samt vegetabiliska oljor och fetter (som oliv och raps, dock inte kokosfett).

– Det är inga nyheter, utan vi ska gärna äta en kost som innehåller väldigt mycket växtbaserat protein och fett och begränsa intaget av rött kött och feta mejeriprodukter, säger Rosengren.

Huruvida ägg är farligt för hälsan eller inte är något som diskuterats och forskats om i decennier. Råden har genom decennierna varierat – från att ägg varit bannlysta till att man kan äta ägg utan risk.

De motstridiga forskningsrönen kan leda till att vi inte vet vad vi ska tro på. Varför ska vi lita på just de här forskningsrönen?

– Ja, det är en bra fråga.

– Det är en väldigt stor studie som gjorts på väldigt många människor i olika länder och den består av tre delstudier som visar samma sak. Desto större studier desto mindre risk för slumpfynd, säger Annika Rosengren.

Ägg – en näringsbomb

Studien hade 177 000 deltagare i 50 länder. I den svenska delen av PURE-studien deltog 4 000 personer. De var i åldrarna 35-70 när studien inleddes 2005. Den publicerades i The American Journal of Clinical Nutrition i april 2020.

Ägg är i själva verket en liten näringsbomb, späckade med mineraler, vitaminer och högvärdigt protein.

– När man är över 80 så är aptiten kanske inte så bra längre och man kan ha svårt att få i sig tillräckligt med näringsvärdig kost.

– Då är ägg ett väldigt bra livsmedel, säger Annika Rosengren.

Hjärt-Lungfonden har stöttat studien med forskningsanslag.

– Att forskning visar att man på livets höst kan äta ägg med gott samvete varje dag är ett glädjande budskap, inte minst för alla som måste tänka på sina kolesterolvärden och sitt näringsintag, säger generalsekreteraren Kristina Sparreljung.

 

Kokta, stekta, pocherade – eller kanske äggröra?

Hur vill du ha dina ägg? Berätta!

Äggchatt
Skicka inlägg
 • Aftonbladet

  Nu avslutar vi chatten. Stort tack till alla som deltog!

 • De ska ätas kokade mosade me kaviar o smör på macka

  Vanja
 • Ansjovis och ägg på ett hembakat rågbröd är så gott och det äter vi ofta till frukost 😋

  Anita
 • Som flexetarian tar man ett hårdkokt ägg, 8 min med tångkaviar till på hembakat knäckebröd

  Va
 • Ägg å Kalles 🤪Äter 2 ägg om Dan varje dag 😛

  Simonss
Publisert:

LÄS VIDARE