Klimataktivister blockerar broar i Stockholm

Kupp även mot Preems huvudkontor

Klimataktivisterna Extinction Rebellion blockerar just nu två broar i centrala Stockholm.

Gruppen, känd för att ha stängt ned hela London, har kedjat fast sig för att ”belysa stora brister i Sveriges klimatpolitik”.

– Det är försvårande, vi kan ju inte kapa av händerna, säger Mats Eriksson på Stockholmspolisen.

Tidigt under fredagsmorgonen, runt klockan 05, slöt ett 80-tal personer från klimataktivistgruppen Extinction Rebellion, även kallad XR, upp och blockerade Vasabron och Norrbro i centrala Stockholm. Gruppen kommer under helgen att genomföra flera aktioner runt om i Stockholm.

Enligt XR kommer över 400 personer att samlas under 48 timmar av “fredlig civil olydnad”, där målet är att få regeringen att utlysa klimatnödläge. Gruppen på Vasabron kommer att stå kvar till söndag morgon, säger Jonas Ohlsson, talesperson för XR.

– Vi står här för att vi vill att regeringen ska behandla klimatkrisen med samma kraft som coronakrisen, med stödpaket och kraftiga åtgärder. Blir vi bortförda härifrån har vi andra saker vi kan hitta på.

Polisen avlägsnar en demonstrant på Vasabron i Stockholm.
Polisen avlägsnar en demonstrant på Vasabron i Stockholm.
Just nu blockerar klimataktivistgruppen både Vasabron och Norrbro i centrala Stockholm.
Just nu blockerar klimataktivistgruppen både Vasabron och Norrbro i centrala Stockholm.

”Hala och geggiga”

Runt 09.30 har polisen börjat avhysa demonstranterna, som är långt fler än tillåtna 50 till antalet, på Vasabron.

Vissa har lämnat ”efter dialog” enligt Mats Eriksson på Stockholmspolisen, andra har burits bort. Att lyfta bort demonstranterna fysiskt har försvårats av att några klätt av sig till underkläderna och hällt någon slags olja över kroppen.

– Det gör ju att de blir hala och geggiga. Ett tiotal personer har låst fast sig med kedjor i varandra och cyklar och annat, det försvårar ju för oss. Man kan ju såga sönder en cykel till exempel men vi kan ju inte kapa av händerna, konstaterar Mats Eriksson.

Blir allt fler

I takt med att demonstranterna lämnat Vasabron har allt fler istället slutit upp på Norrbron.

– De är långt fler än 50 och det kommer fler och fler. Det är stillsamt med kaffebord och tält och grejer men det är inte acceptabelt och vi för en dialog med dem där.

XR har sagt att de ska fortsätta med aktioner runtom i staden under helgen.

Det låter som en katt och råtta-lek?

– Både och. Vi har idéer kring vad som ska hända, men upplöser vi en sammankomst dyker den upp någon annanstans, det är en utmaning. Men vi har en väl tilltagen resurs som bevakar den här gruppen under dagen och helgen, säger Eriksson.

XR är bland annat kända för att ha “stängt ned hela London” under en demonstration 2018 när de genom blockader förklarade uppror mot den brittiska regeringen.

Demonstranter på Vasabron i Stockholm.
Demonstranter på Vasabron i Stockholm.
Polisen avlägsnar demonstranter på Vasabron i Stockholm.
Polisen avlägsnar demonstranter på Vasabron i Stockholm.

Kupp mot Preem

Under protesterna i Sverige, kallad “Massaktion Stockholm”, kräver demonstranterna bland annat att regeringen säger nej till utbyggnaden av Preems oljeraffinaderi i Lysekil.

Två aktivister klättrade tidigt under morgonen även upp på taket till Preems huvudkontor i Stockholm, och bytte ut loggan mot en mer ondskefull variant.

Andra fokuserar på budskapen att Sverige måste arbeta hårdare för att uppfylla kraven i Parisavtalet, sluta kalhugga urskog och investera i fossila bränslen.

Hur motiverar ni att ni kräver mycket resurser från polisen?

– Det kostar resurser för samhället men den skada som klimatkrisen kommer kosta oss är kolossal jämfört med detta. Man kan jämföra våra blockader med att man vaknar av att brandvarnaren tjuter. Först är man irriterad men sedan är man ganska glad att man agerade innan huset brann ner, säger Ohlsson från XR.

Aktivisterna är på Norrbro vid Stockholms slott. I bakgrunden syns riksdagshuset.
Aktivisterna är på Norrbro vid Stockholms slott. I bakgrunden syns riksdagshuset.
Aktivister på Norrbro.
Aktivister på Norrbro.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE