Kissade på misshandlad – döms till ungdomsvård

Av:  TT

Fyra pojkar döms för flera rån i södra Stockholm förra året. Arkivbild.
Fyra pojkar döms för flera rån i södra Stockholm förra året. Arkivbild.

De unga rånarna slog, sparkade och hotade sina offer. Ett av offren tvingades klä av sig på underkroppen och rånarna kissade på honom. Den förnedrande behandlingen filmades och lades ut på Snapchat. I dag dömdes fyra av dem till ungdomsvård.

Åtta pojkar har varit åtalade för inblandning i ett antal rån och andra brott i södra Stockholm under andra halvåret 2019. Fyra av dem, alla 16 år gamla, dömdes i dag av Södertörns tingsrätt till ungdomsvård för bland annat rån. Totalt gällde åtalet fyra rån och i samband med dessa även andra brott som övergrepp i rättssak, grovt olaga hot, olaga frihetsberövande och olaga integritetsintrång.

En av de tilltalade döms för tre rån, medan de övriga döms för ett rån.

"Hade straffats hårdare"

Ett av brotten har tidigare uppmärksammats i flera medier eftersom en av pojkarna då inte endast rånade, slog och sparkade offret utan också urinerade på honom och filmade det.

Den av pojkarna som enligt åtalat kissat på offret, filmat och lagt ut på Snapchat döms för olaga integritetsintrång, rån och även övergrepp i rättssak.

"Om de tilltalade hade varit vuxna hade tingsrätten dömt ut längre fängelsestraff", säger rättens ordförande rådmannen Feryal Mentes i ett pressmeddelande.

Hotade i lägenhet

Tre av pojkarna döms för olaga frihetsberövande. Det hela började enligt domen med att pojkarna överföll och misshandlade en ung man i en skogsdunge och stal hans mobiltelefon, bankkort och kontanter. De tvingade offret att ringa flera personer för att swisha pengar till honom som han sedan skulle överlämna till rånarna. I offrets lägenhet i närheten fortsatte pojkarna i flera timmar att hota honom genom att bland annat hålla en kniv mot hans hals och slå honom för att tvinga honom att ta flera sms-lån som han därefter skulle ge till dem.

De fyra pojkar som döms för rån döms också för övergrepp i rättssak. I samband med rånen ska de ha hotat att skada eller döda offret och dennes familj om han kontaktade polisen.

Publisert:

LÄS VIDARE