Per Wästberg: Hon lämnar ett så oerhört tomrum i mitt liv

Publicerad 2020-05-09

Författaren och akademiledamoten Per Wästberg hade daglig kontakt med Kristina Lugn.

När han inte hörde av henne på några dagar blev han djupt orolig.

– Då kontaktade jag hennes dotter, och då fick jag veta att hon hade påträffats död, säger han till Aftonbladet.

Författaren Kristina Lugn är död. Poeten, författaren och akademiledamoten påträffades avliden i sitt hem under lördagen. Hennes familj har informerat Expressen om dödsfallet men ber om att få bli lämnade ifred.

Akademiledamoten och författaren Per Wästberg, 86, chockades av beskedet.

– Jag är absolut mållös och verkligen oerhört bestört för hon var en sådan mycket nära vän, en av de absolut närmaste och vi mejlade varandra bokstavligen varje dag. Hon tyckte bäst om att skriva precis som jag och det har vi gjort i åratal. Jag har tusentals brev från henne, förklarar Per Wästberg och fortsätter:

– När jag inte hörde av henne de senaste dagarna så blev jag väldigt orolig, för det har inte hänt förut. Då kontaktade jag hennes dotter, och då fick jag veta att hon hade påträffats död idag. Något mer vet jag inte. Hon bodde helt ensam i sin lägenhet i Gamla stan, ingen annan bor där då det är några kontor. Så hon var ensam för tillfället i hela huset.

Per Wästberg och Kristina Lugn anländer till galapremiären för uppsättningen Macbeth på Maximteatern i Stockholm, 2016.

Per Wästberg kan inte nog poängtera hur mycket han kommer sakna sin vän.

– Hon lämnar ett så oerhört tomrum i mitt liv. Förutom att hon var en människa var hon också en poet och dramatiker som nästan alla känner till och har en relation till på något sätt. Hon är en symbol för hela välfärdssamhället och ironin och galghumorn mot det också.

Vi har förstått att ni delade samma typ av humor?

– Det gjorde vi kanske, men jag var nog för henne en sorts trygghet eftersom jag är en stabilare person medan hon var ständigt orolig, ensam, ofta sömnlös och sådär. Så vi såg till att ha en nära relation och vi sågs ofta med ett par veckors mellanrum för att äta scones och dricka eftermiddagste någonstans.

Per Wästberg berättar också hur otroligt mycket Svenska akademien betydde för Kristina Lugn.

– Akademien var för Kristina ett ankare i tillvaron. Eftersom hon levde ensam så hade hon mycket stor del av sin gemenskap när hon var med på torsdagsmötena och sedan kom med på Freden (restaurang Gyldene Freden, reds anmn.) där hon roade oss med de mest fantastiska historierna om vad hon varit med om på sistone. Jag är verkligen oerhört ledsen.

Kristina Lugn blev 71 år.

Följ ämnen i artikeln