Fem Stockholmskrogar tvingas stänga efter coronakontroller

Fem restauranger i Stockholm tvingas stänga omedelbart.

Helgens corona-inspektioner har visat att de inte uppfyller kraven:

– Jag tror att det här kanske kan skapa ringar på vattnet, att det kan ge effekt för både dem som besöker de här ställena och för de restauranger som kanske känner att de har en del att förbättra, säger smittskyddsläkare Per Follin.

Stockholms smittskyddsläkare Per Follin har fattat beslut om att stänga fem krogar i huvudstaden. Detta efter att inspektioner visat att de inte följt coronareglerna.

– Den slutgiltiga bedömning är att de inte uppfyller kraven och då stänger man tills felen och bristerna har åtgärdats, säger han.

Han berättar att besked om stängning har lämnats till krogarna såväl muntligt som i skrift, i form av mejl och även brev.

– Där står också hur man överklagar beslutet, säger Per Follin.

Men förväntningen från myndigheterna är att krogarna åtgärdar problemen och sen ber om en ny inspektion för att få tillstång att öppna igen.

Per Follin berättar att det är trängsel i och i anslutning till krogarna som varit det största bekymret.

– Om det är för mycket folk eller om man sitter på ett olämpligt vis, sen har man också sagt att man inte ska servera stående vid baren utan det är bordsservering som gäller, säger Per Follin.

”Stängt för omöblering pga nya restriktioner” står det på dörren in till Carmen på Södermalm.
”Stängt för omöblering pga nya restriktioner” står det på dörren in till Carmen på Södermalm.
Fem krogar i Stockholm har tvingats stänga efter coronakontroller.
Fem krogar i Stockholm har tvingats stänga efter coronakontroller.

Per Follin säger att det kan bli aktuellt att fler krogar stängs i och med att inspektionerna intensifierats av miljöförvaltning under helgen. Han säger också att syftet inte är att stänga i sig utan att minska smittspridningen.

– Vi har inte råd att vänta längre, det är ett extremt läge i sjukvården i Stockholm och det måste vända. Vi kan inte vänta länger, säger Per Follin.

– I och med de här första stängningarna tror jag att det kommer en reaktion i och med att man blir varse att det här kan hända.

Krogarna som stängs av smittskydd Stockholm är enligt SVT:

  • Raw Sushi & Bowl
  • The International Bar
  • Carmen
  • The Central Bar, Folkungagatan
  • Charles Dickens

Peter Brådenmark är enheteschef vid miljöförvaltning i Stockholm stad och han berättar att det är först efter två anmärkningar på en krog som de för inspektionsresultaten vidare till Smittskydd Stockholm.

Brådenmark säger till Aftonbladet att deras inspektörer kontrollerar såväl restauranger och barer som kaféer.

– Det vi gör är att vi kontrollerar trängseln, om det finns tillräckligt med utrymme för gästerna att röra sig utan att komma för nära varandra, säger Peter Brådenmark.

The Central Bar på Folkungagatan är en av de fem krogar som tvingats stänga.
The Central Bar på Folkungagatan är en av de fem krogar som tvingats stänga.
Även krogen Charles Dickens har tvingats stänga.
Även krogen Charles Dickens har tvingats stänga.

Det innebär bland annat att de kontrollerar hur nära borden står och vilka åtgärder krögare har vidtagit för att se till att coronakraven på avstånd efterlevs.

Han berättar att i helgen har 20 verksamheter fått anmärkning. Fler än förra helgen.

Katarina Luhr (MP), miljö- och klimatborgarråd, välkomnar beslutet i en skriftlig kommentar:

– Det är viktigt att Smittskydd Stockholm tagit ett snabbt och tydligt beslut efter miljöförvaltningens inspektioner under gårdagen. Ingen stockholmskrog ska riskera att bidra till ökad smittspridning, säger


PODD Så påverkas vi av ensamheten under coronaisoleringen

Coronakrisen har skapat en helt ny vardag för många av oss - en vardag där vi är allt mer isolerade och ensamma. Hur påverkas vi av det, och hur lär vi oss att hantera isoleringen så bra som möjligt? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE