Brexit – Storbritannien lämnar EU

Jean-Claude Juncker: Klart med brexit-avtal

Men Boris Johnson måste fortfarande lyckas övertyga det brittiska parlamentet

Av: 

Michael Toll

NYHETER

Till slut tycks EU och Storbritannien nu vara överens.

Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker meddelar att ett brexit-avtal har blivit klart.

– Det finns en uppgörelse, skriver Juncker på Twitter.

– När vilja finns, finns det en uppgörelse – och vi har en!, skriver Jean-Claude Juncker, Europeiska kommissionens ordförande på Twitter.

Juncker beskriver uppgörelsen som en ”rättvis och balanserad överenskommelse för EU och Storbritannien” och ”ett bevis på vår beslutsamhet att ordna en lösning”.

– Jag rekommenderar toppmötet att ge sitt stöd till den här uppgörelsen, skriver Juncker vidare.

Premiärministern nöjd

Även Storbritanniens premiärminister Boris Johnson är nöjd med att de långa och tuffa förhandlingarna slutligen har landat i ett avtal. 

– Vi har ett fantastiskt nytt avtal som tar tillbaka kontrollen. Nu borde parlamentet se till att få brexit genomfört på lördag så att vi kan gå vidare med andra prioriteringar som levnadskostnaderna, sjukvården, våldsbrott och miljön, skriver Boris Johnson på Twitter.

Långt ifrån klart

Det finns dock ett problem. Boris Johnson måste även få sitt brittiska parlament att godkänna avtalet. Och det nordirländska partiet DUP är fortfarande emot avtalet.

”Vi har varit inblandade i de pågående diskussionerna med regeringen. Som det är nu, kan vi inte stödja det som föreslås”, skriver DUP:s ledare Arlene Foster och vice partiledare Nigel Dodds, rapporterar TT.

Efter Junckers och Johnsons besked på torsdagen meddelade DUP att gruppen står fast vid sin ståndpunkt om avtalet. Bland annat då det ska finnas oklarheter gällande moms och lösningen i tullfrågan.

EU:s chefsförhandlare i brexitfrågan, Michel Barnier, talade under torsdagen på en presskonferens. En prioriterad fråga har enligt honom varit relationen till Nordirland. Men han var noga med att det viktigaste i slutändan inte handlade om moms- och tullfrågor. 

– Vi pratar mycket om ekonomiska teknikaliteter och tullar. Men det som verkligen betyder något är människorna på Nordirland och Irland och att upprätthålla fred, säger han.

Avgörs på lördag

Underhuset är kallat till en extrainsatt session på lördag, för att då kunna rösta igenom det avtal premiärministern hoppas ha med sig hem från Bryssel.

Det är långt i från självklart att det blir ett ja där.

PODD Detaljen som kan fälla nya brexit-avtalet

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om det nya avtalet, med Nicholas Aylott.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Artikeln uppdateras.

ANNONS

MORS DAG-BUKETT; Låt våra florister hjälpa dig att uppvakta och överraska - enklare kan det inte bli!

Extern länk från Interflora SE

Beställ nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Kronan oväntad vinnare efter brexit-avtal

ÄMNEN I ARTIKELN

Brexit – Storbritannien lämnar EU

Brexit

Storbritannien

EU

Jean-Claude Juncker

EU-kommissionen

AB Voice