Ryska hackare tog över Sannas Instagramkonto

Influencern Sanna Wester utpressades av hackers

avAndreas Ekström

Influencern Sanna Westers Instagramkonto blev övertaget av ryska hackare.

De utpressade henne på drygt 42 000 kronor.

– Jag fick panik och första impulsen jag fick var att jag skulle betala, säger hon.

Sanna Wester, 29, är bloggare och influencer, hon har drygt 40 000 följare på Instagram där hon delar med sig av inredningstips och sitt liv.

Hon har arbetat heltid med sin Instagram i drygt ett år och i tisdagskväll var hon nära på att förlora allt arbete som hon lagt ner.

– Jag fick ett automatiskt mejl från Instagram där det stod att någon hade ändrat min e-post. Jag öppnade appen och upptäckte att jag var utloggad och kunde inte logga in igen. Tio minuter senare fick jag ett mejl på ganska dålig engelska där det stod att mitt konto hade blivit hackat och att jag var tvungen att betala drygt 42 000 kronor i bitcoins. Vi mejlade lite fram och tillbaka, det var då som jag upptäckte det var ryssar för de skickade bilder på mitt konto och allt var på ryska, säger hon.

1 av 4 | Foto: SKÄRMDUMP

När Sanna läste mejlen från hackarna drabbades hon av panik för att de skulle radera hennes konto.

– Jag fick panik och kände mig väldigt maktlös och rädd. Den första impulsen jag fick var att jag skulle betala. Men min man kom hem och jag lugnande ner mig.

Fick hjälp av Facebook

Hon försökte få kontakt med någon från Facebook och Instagram för att få hjälp med att att stoppa utpressarna. Efter mycket googlande hittade hon till slut en artikel där det stod hur man skulle få tag på en fysisk person som arbetar på Facebook. Sanna talade med personen som berättade hon skulle få hjälp.

– Jag hittade en support för Facebook– och Instagramannonser och började chatta med en kvinna som sa att hon skulle hjälpa mig.

Efter ha varit i kontakt med supporten fick hon vänta i lite mer än ett dygn innan de hörde av sig och berättade att hon kunde återställa sitt Instagramkonto.

– Allting var precis som det aldrig hade hänt och det var helt fantastiskt och en stor lättnad, säger Sanna.

Aftonbladet har sökt Facebook och Instagram.

ARTIKELN HANDLAR OM

Instagram

Facebook