Riksrättsprövning kan få börja nästa år

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Maja Suslin/TT
Den amerikanska kongressens säte, Capitolium i Washington DC. Arkivbild.

Om och när det blir ett riksrättsåtal mot USA:s president Donald Trump kommer senaten att ta upp det först efter årsskiftet. Det säger Republikanernas majoritetsledare i kammaren, Mitch McConnell.

De kommande stegen i processen är att representanthusets justitieutskott ska rösta om ett riksrättsåtal denna vecka, och sedan hela representanthuset. Detta ses som en formalitet, då Demokraterna styr den lägre kammaren. Det innebär att Trump ställs inför riksrätt – som den tredje presidenten i USA:s historia – varpå den avgörande prövningen sker i senaten.

Enligt den uttalade tidsplanen kommer riksrättsåtalet få bli den första punkten på dagordningen när senatens medlemmar återvänder från julledighet i januari, säger Mitch McConnell.

Demokraterna tillkännagav på tisdagen två åtalspunkter i riksrättsförfarandet. De anklagar president Trump för maktmissbruk och för att ha förhindrat kongressens arbete.

PODD Riksrättsprocessen mot Donald Trump

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Aftonbladets Wolfgang Hansson om det senaste i riksrättsprocessen mot Donald Trump.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad: