Fler skjutningar i Uppsala än i Malmö

Av: Robert Rosén

Publicerad:
Uppdaterad:

I år har det varit över 30 skjutningar i Malmö.

Men sett till antal invånare sker det fler skottlossningar i Uppsala.

– Att Uppsala har fler skjutningar per invånare än Malmö är spontant nog ganska förvånande, säger Manne Gerell, lektor i kriminologi vid Malmö universitet.

Året börjar närma sig sitt slut och även om det varit flera dödsskjutningar i Malmö under hösten - den senaste så sent som i torsdags på Segervång - har antalet skjutningar i staden faktiskt minskat jämfört med i fjol. När polisen redovisade sina siffror fram till och med den 5 december hade det varit 32 bekräftade skjutningar (se faktaruta) i Malmö 2019.

På Twitter har Manne Gerell, lektor i kriminologi vid Malmö universitet, noterat att Malmö sett till invånare därmed inte är den stad som varit värst drabbade av skjutningar under året.

När han sammanställt landets fyra största städer visar det sig att Uppsala med sina sammanlagt 26 bekräftade skjutningar haft 11,5 skjutningar per 100 000 invånare. Vilket kan jämföras med Malmö, som haft 10,1 skjutningar.

”Det är förvånande”

– En spontan kommentar är nog att det är förvånande. Malmö är välkänt som gängvåldets mecka på något sätt och Uppsala är inte det. Att Uppsala har fler skjutningar per invånare än Malmö är spontant nog ganska förvånande, säger Manne Gerell.

Medan de 32 skjutningarna är Malmöpolisens officiella siffror kommer siffran över skjutningarna i Uppsala från SVT Uppsala, och har senare spridits av ett yttre befäl i Uppsala.

– Då polisen tweetade SVT-artikeln tolkade jag det som en officiell siffra men det kan hända att SVT:s siffror är lite annorlunda och det kan vara att de inte är exakt samma. Så det är inte bekräftat men om siffrorna stämmer så håller beräkningen. Då skulle jag vilja påstå att det är en intressant skillnad, säger Gerell.

Manne Gerell, lektor i kriminologi vid Malmö universitet.
Foto: Håkan Röjder/Malmö universitet
Manne Gerell, lektor i kriminologi vid Malmö universitet.

Fortsatt mest dödligt våld

Även om det sett till invånare är fler skjutningar i Uppsala än i Malmö är det dödliga våldet fortfarande betydligt högre i Malmö.

– I och med Sluta skjut så ser det ut som att skjutningarna minskat men det är inte lika tydligt om man tittar på skadade och döda.

Att skjutningarna rent generellt har minskat i Malmö, samtidigt som siffrorna för antalet skadade och döda snarare hållit sig kvar på en liknande nivå, tolkar universitetslektorn som att kriminella i Malmö fortsatt med de våldsamma skjutningarna men valt att avstå skottlossningar för skrämselns skull.

– Det är en möjlig förklaring för att Malmö har minskat, men det behövs en annan förklaring för att Uppsala har ökat. Varför är de uppe på en så hög nivå? Det är definitivt betydligt högre än både Stockholm och Göteborg, så det måste finnas en annan förklaring.

”Värst bland storstäderna”

– Men jag har ingen förklaring. De har legat hyfsat högt de senaste två åren när man haft statistik för specifika regioner, som möjliggjort att man kan följa städer så här. Men varför Uppsala är på en så hög nivå vet jag inte.

Då en skjutning i en mindre kommun innebär att de har fler skjutningar per invånare går det inte att slå fast att Uppsala är värst i landet sett till skottlossningar, även om Manne Gerell öppnar upp för det.

– Uppsala är värst bland storstäderna och troligen högst bland de kommuner som har mer än 20 000 invånare. Då skulle man behöva ha tre skjutningar för att komma upp i Uppsalas siffror och jag tror ingen så liten stad haft så många skjutningar.

I polisens sammanställning för januari-november hade det varit 297 bekräftade skjutningar i Sverige 2019.

Antal invånare 31 december 2018:
Uppsala 225 164
Malmö 343 650

PODD Hur stoppar man våldsspiralen?

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med kriminologen Sven Granath om hur man gör för att stoppa en våldsspiral.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE