Vänsterpartiet KU-anmäler Wallström

Av:  TT

Den tidigare utrikesministern Margot Wallström (S) KU-anmäls av Vänsterpartiet. Arkivbild.
Den tidigare utrikesministern Margot Wallström (S) KU-anmäls av Vänsterpartiet. Arkivbild.

Vänsterpartiet KU-anmäler den tidigare utrikesministern Margot Wallström (S) – efter det att åtal väckts mot förra Kinaambassadören.

Partiet vill klargöra Wallströms agerande i samband med de möten som Sveriges tidigare ambassadör i Kina, Anna Lindstedt, arrangerade i januari i år kring den fängslade svenske bokförläggaren Gui Minhai, rapporterar TV4 Nyheterna.

– Efter mötet på Sheraton när det avslöjades kom det fram nya uppgifter i media hela tiden, och det visade sig att den bild som utrikesministern och hennes kabinettssekreterare gav inte stämde i alla delar, säger Håkan Svenneling, utrikespolitisk talesperson för Vänsterpartiet, till TT.

Lindstedt har åtalats för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt för att ha anordnat ett möte på hotell Sheraton i Stockholm med kinesiska affärsmän och den fängslade bokförläggarens dotter Angela Gui i ett försök att få Gui Minhai frisläppt.

Margot Wallström och utrikesdepartementet, UD, har förnekat kännedom om mötesplanerna och att ambassadören var i Sverige vid tidpunkten, något som Vänsterpartiet ifrågasätter.

– Nu när det har väckts åtal mot den förra kinaambassadören bör man utreda vad man på UD visste och när, säger Svenneling.

Uppgifter som framkommit i förundersökningen ligger inte bakom partiets beslut att KU-anmäla Wallström. Vänsterpartiet har i stället inväntat att åtal skulle väckas mot den tidigare Kinaambassadören, säger Svenneling.

– Jag hoppas att KU granskar och tydliggör, och att de leder till att UD blir tydligare i sin styrning av sina ambassadörer.

– Vi kan inte ha ambassadörer som går runt och har egna idéer om hur man ska få svenska samvetsfångar fria.

Rättad: I en tidigare version av artikeln fick Angela Gui fel efternamn.

Publisert:

LÄS VIDARE