Misstänkte sjukhusskytten i Tjeckien död

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: TT
Skjutningen ägde rum på ett sjukhus i staden Ostrava i östra Tjeckien.

Sex människor har dödats i en skjutning på ett sjukhus i Ostrava i östra Tjeckien. Den misstänkte gärningsmannen uppges ha skjutit sig själv i huvudet efter en intensiv polisjakt.

Strax efter klockan sju fick polisen in larmet – någon hade öppnat eld på en av sjukhusets avdelningar. Polisen var på plats efter fem minuter och kunde senare konstatera att sex personer dött i samband med skjutningen.

Ytterligare minst två personer är skadade.

Offren, samtliga vuxna enligt polisen, ska vara patienter som befann sig i ett väntrum, säger Tjeckiens premiärminister Andrej Babis i ett uttalande enligt tv-kanalen Ceska televize.

Sköt sig själv

Tv-kanalen rapporterade senare även att en man fördes ut ur sjukhuset iförd handfängsel, men det är fortfarande oklart vilken koppling han har till skjutningen.

Det rådde också inledningsvis förvirring kring vem polisen pekade ut som misstänkt gärningsman. En bild som publicerades på polisens Twitterkonto och som uppgavs föreställa skytten påstods senare vara ett viktigt vittne.

Men strax efter halv elva meddelade polisen via samma kommunikationskanal att man hittat ett fordon som pekats ut som intressant. I samband med det ska den misstänkte gärningsmannen ha skjutit sig själv i huvudet i bilen.

Vid klockan 11 meddelade polisen att han är död. Polisen misstänker inte att han hade någon medhjälpare men motivet bakom dådet är ännu oklart.

Fler vapen ingen lösning

Skjutningen kommer säkert att leda till en debatt om hur samhället ska skydda sig mot likande våld, säger inrikesminister Jan Hamacek på en presskonferens i Ostrava. Dådet är det värsta sedan en skjutning på en restaurang i staden Uhersky Brod 2015 då åtta personer sköts ihjäl innan gärningsmannen tog sitt eget liv.

Borgmästaren i Uhersky Brod, Patrik Kuncar, tror inte att lösningen är att fler bär vapen.

– Jag utgår från att ingen går till doktorn med ett vapen och jag tror dessutom att det skulle vara farligt. Det behövs tränade människor när detta händer, säger han enligt Ceska televize.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Tjeckien