Hörby

15 kommuner i Skåne lägger ner Lucia

Av: 

Felix Blom

NYHETER

Det blir färre och färre traditionella Luciafiranden i länet.

Nästan hälften av kommunerna i Skåne har ingen lokal lucia alls och överger den saffransdoftande seden i brist på intresse, rapporterar Sveriges radio.

Arkivbild. Nu bryts en 50-årig tradition i Hörby.
Arkivbild. Nu bryts en 50-årig tradition i Hörby.

Bara i år har ytterligare tre kommuner lagt ner sina Luciafiranden. Enligt P4 Malmöhus beror det på att det är för svårt att hitta intresserade kandidater.

Hörby är bland de kommuner som ger upp helt och ansluter till bland andra Ystad, Örkelljunga och Svalöv som inte firar Lucia. Nu bryts en 50-årig tradition på orten och reaktionerna har varit starka bland Hörbyborna.

– Jag tycker det är ganska tråkigt för det är en gammal tradition som alltid funnits i Hörby. Men det är någon som måste ta tag i det, säger Maria Anderberg till P4 Malmöhus.

 

”Vi vill inte ha det längre”

Totalt har 15 kommuner i länet lagt ner sina Luciafiranden. Utöver Hörby så slutar även Trelleborg och Ängelholm från och med i år med Lucia. Hörbyborna får istället njuta av fordonskortegen som senaste åren blivit en tradition. En som inte sörjer det uteblivna Luciatåget är kulturutvecklare Viktoria Munck på Hörby kommun

– Det passar inte så bra i dagens samhälle med de här nästan skönhetstävlingarna bland unga tjejer. Det är problematiskt. Vi vill inte ha det längre, säger hon till Sveriges Radio P4.

ANNONS

Nu har Ellos fyllt på med nyheter online - handla trendsäkert mode till bra priser!

Extern länk från Ellos

Gå till Ellos

Publisert:

LÄS VIDARE

Därför firar vi Lucia

ÄMNEN I ARTIKELN

Hörby

Trelleborg

Malmö

Ängelholm

Skåne

Ystad

Örkelljunga