Botswana

Elefantjakt återinförs i Botswana

Av: 

Eneida Berisha

NYHETER

Sedan 2014 har det varit förbjudet att jaga elefanter i Botswana, som har den största populationen av elefanter i världen. Nu dras förbudet tillbaka.

Landet Botswana i södra Afrika har en population av 130 000 elefanter, vilket är världens största. 2014 förbjöds all jakt på elefanter som ett led i landets åtgärder för att skydda och bevara arten.

På torsdagen beslutades det om att dra tillbaka förbudet, skriver bland annat BBC.

Bakgrunden ska vara att de senaste årens rapporter från ministeriet av miljö, naturskydd och turism som refererar till elefanter som rovdjur och menar att populationen växer i rasande takt.

I juni förra året tillsatte nuvarande president Mokgweetsi Masisi en kommitté som skulle undersöka förbudet som hans företrädare beslutade om.

Redan i februari rekommenderade kommittén jakt på elefanter – nu är det officiellt fritt fram.

Väcker starka reaktioner

”Antalet elefanter och konflikter mellan dem och människor blir fler, och det påverkar människors försörjningsmöjligheter. Rovdjuren verkar bara växa och de skapar många problem då de förstör boskap”, står det i ministeriets uttalande, enligt BBC.

De motiverar bland annat beslutet med att det är ”etisk jakt”.

Detta har väckt starka reaktioner bland de som är för bevarandet av elefanter som menar att draget är politiskt. Beslutet kan skada landets internationella rykte som en frizon för elefanter och i sin tur påverka Botswanas turismintäkter, som är den näst största källan till utländska intäkter.

”Skrämmande bortom fantasin, skriver Paula Kahumbu, vd för organisationen Wildlife Direct i Kenya, på Twitter.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert:

LÄS VIDARE

Djurparken tog bort lejonets klor – så att barn kan leka med det

ÄMNEN I ARTIKELN

Botswana

Elefanter

Jakt

Djur & natur