Rabies dödar – undvik hundar på resan. Arkivbild.
Foto: Bernat Armangue/AP/TT
Rabies dödar – undvik hundar på resan. Arkivbild.

Experten: Undvik alltid djurkontakt utomlands

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Rabies dödar – undvik hundar på resan. Arkivbild.
Foto: Bernat Armangue/AP/TT
Rabies dödar – undvik hundar på resan. Arkivbild.

NYHETER

En norsk kvinna tog hand om en övergiven hund på Filippinerna. Några månader senare avled hon, smittad med rabies.

– Reser man utomlands ska man låta alla djur vara, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Det var tidigare i veckan som en 24-årig norsk kvinna rapporterades död efter att ha smittats av rabies. Trots att hon enligt uppgift varit noggrann med att sterilisera sina händer efter att ha kelat med en hundvalp på Filippinerna blev hon smittad. Några månader senare gick hennes liv inte att rädda.

Inte bara hundar

Rabies är en till 100 procent dödlig sjukdom som framför allt förekommer i fattiga länder i Asien och Afrika och som skördar tiotusentals människoliv varje år. Det finns egentligen bara ett sätt att undvika den.

– Undvik djurkontakt utomlands, det är det bästa rådet. Då är risken minimal. Sedan kan hundar som har rabies vara aggressiva och man kan ha otur ändå. Och det är inte bara hundar som kan bära smittan, det kan vara apor och diverse andra däggdjur också, säger Anders Wallensten.

Vård inom två dygn

Den som har smittats av rabies kan bära på sjukdomen i ett par månader innan de allvarligaste symtomen visar sig, och när det händer är det i princip för sent för behandling. Sjukdomen angriper hjärnan och nervsystemet, med bland annat förvirring, ångest och oro som följd.

Därför ska den som vet med sig att kontakt med djur utomlands har förekommit uppsöka vård inom två dygn för att säkerställa att rätt behandling – en vaccination – påbörjas eller i bästa fall avfärda eventuella farhågor.

– Ofta har du kanske månader på dig, men har man otur kan det gå fortare. Därför bör man absoluta uppsöka vård inom två dygn efter kontakt. Börjar du uppvisa symtom på rabies är det i princip för sent att göra något, säger Anders Wallensten.

År 2000 avled en svensk kvinna i de övre tonåren av rabies. Hon hade precis som kvinnan från Norge haft kontakt med en hund på en turistort, den gången i Thailand.

Publicerad:

LÄS VIDARE