Assange utreds på nytt för våldtäkt

avTT

1 av 3 | Foto: Anders Wiklund/TT
Vice överåklagare Eva-Marie Persson meddelar att den svenska förundersökningen om våldtäkt i Assangeärendet ska återupptas.

Förundersökningen mot Wikileaksgrundaren Julian Assange om våldtäkt återupptas, meddelar vice överåklagare Eva-Marie Persson.

Assange kommer att begäras häktad i sin frånvaro och utlämnad till Sverige.

Det tidigare beslutet att lägga ned förundersökningen var inte grundat på svårigheter gällande bevisen mot Assange utan på omständigheterna som hindrade utredningen, säger Persson.

Hon räknar med att i nästa vecka begära Julian Assange häktad i sin frånvaro, på sannolika skäl misstänkt för våldtäkten som begicks i augusti 2010. För att kunna verkställa häktningsbeslutet kommer åklagaren att utfärda en så kallad europeisk arresteringsorder och begära att Assange utlämnas till Sverige så fort han har avtjänat sitt straff i Storbritannien.

Eva-Marie Persson bedömer att förutsättningar att fortsätta och avsluta utredningen finns.

– Det är min bedömning att ett nytt förhör med Assange bör hållas, säger hon.

Flydde in på ambassad

– Jag vill vara tydlig med att mitt beslut att återuppta förundersökningen inte är något ställningstagande till huruvida Assange ska åtalas. Det får vi återkomma till, säger hon vidare.

Efter ett Sverigebesök 2010 blev Julian Assange misstänkt för sexualbrott mot två kvinnor. Han häktades i sin frånvaro och efter diverse rättsliga turer tog han sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London där han beviljades asyl 2012.

Flera av brotten som ska ha begåtts i Sverige preskriberades 2015 och förundersökningen gällande misstänkt våldtäkt lades ner av åklagaren Marianne Ny i maj 2017. Det ansågs inte finnas några möjligheter att driva utredningen framåt.

Men den förundersökningen återupptas nu sedan målsägarbiträdet Elisabeth Massi Fritz lämnat in en begäran om att öppna fallet. Det gjorde hon den 11 april i samband med att brittisk polis grep Assange på Ecuadors ambassad.

För att bryta preskriptionen måste åtal vara väckt före den 17 augusti 2020. Skulle rättsprocessen bli utdragen och gå över den tiden kommer utredningen att läggas ned, uppger åklagaren.

– Kommer vi så långt så kommer givetvis utredningen att behöva läggas ned igen. Det är också därför som jag sätter i gång med den kompletterande utredningen så snabbt som möjligt.

Brittiska myndigheter bestämmer

TT: Kan Assange på något sätt undvika att bli delgiven brottsmisstanke?

– Som jag ser det har han inte någon möjlighet att styra den frågan, svarar Persson.

Åklagaren har möjlighet att höra Julian Assange via videolänk och om han inte går med på det kan företrädare för det svenska rättsväsendet resa till Storbritannien för att höra honom på plats i fängelset.

I dag avtjänar Assange ett 50 veckor långt fängelsestraff i Storbritannien, dömd för att ha brutit mot borgensbestämmelser genom att hålla sig undan på Ecuadors ambassad.

– Enligt uppgift från Storbritannien ska Assange avtjäna 25 veckor, säger Persson på pressträffen.

Även USA vill ha Assange utlämnad. Vid en konkurrenssituation mellan en svensk europeisk arresteringsorder och en amerikansk utlämningsbegäran, är det brittiska myndigheter som beslutar om prioriteringsordningen, enligt Åklagarmyndigheten.

Advokaten kritisk

Assanges svenske advokat Per E Samuelson blev väldigt överraskad över beslutet att utredningen återupptas.

– Jag var övertygad om att de skulle göra tvärtom. Och skälet är att han är i en väldigt svår livssituation redan som det är, med att Ecuador har dragit in hans asyl, Storbritannien har dömt honom till 50 veckors fängelse och USA har begärt honom utlämnad, säger Per E Samuelsson till TT.

Han är kritisk till den utdragna svenska rättsprocessen.

– Det har gått nästan tio år. Intresset av att rota i den här gamla historien en tredje gång är ju minimalt.

Målsägarbiträdet Elisabeth Massi Fritz ser däremot positivt på dagens beslut och har haft ett telefonmöte med sin klient.

– Hon hälsar att hon känner stor tacksamhet och är väldigt hoppfull om att kunna få upprättelse. Vi hoppas båda två att rättvisan till slut ska kunna segra, säger Massi Fritz på en presskonferens.

"Chans att rentvå"

Wikileaks kommenterar nyheten att förundersökningen återupptas med att detta kommer att ge Julian Assange "en chans att bli rentvådd".

I ett uttalande säger Wikileaks chefredaktör Kristinn Hrafnsson att det har funnits ett "politiskt tryck" på Sverige att öppna förundersökningen på nytt.

"Minns att den ursprungligen lades ner 2010 när en åklagare drog slutsatsen att 'inget brott hade begåtts'", säger han i ett uttalande.

ARTIKELN HANDLAR OM