Explosion i Linköping

Kraftig explosion vid flerfamiljshus i Linköping

Universitetssjukhuset i Linköping var uppe i katastrofläge

Av: 

Adam Westin

Richard Aschberg

Victor Stenquist

NYHETER

En mycket kraftig explosion skedde i Linköping i morse.

25 personer skadades lindrigt och två är kvar på sjukhus.

Ett hundratal lägenheter fick skador på fönster och balkonger.

– Det är många som inte kommer kunna flytta hem ikväll, säger fastighetsägaren Fredrik Törnkvist.

Vid 09 på fredagsmorgonen inträffade den kraftiga explosionen på Ådalagatan, korsningen Hamngatan, i Linköping.

– Vi började få ett stort antal samtal från folk om en kraftig explosion i centrala Linköping, säger Björn Öberg vid polisens ledningscentral.

Ett stort pådrag larmades till platsen med många polispatruller, räddningstjänst, nationella bombskyddet och 20 ambulanser.

Arbetar utifrån brott

Detonationen ska ha skett utomhus. Polisen arbetar utifrån huvudteorin att brott ligger bakom, även om man inte utesluter att det rör sig om en olycka, säger polisens presstalesperson Åsa Willsund i Aftonbladet TV. Det utreds som allmänfarlig ödeläggelse.

Förödelsen vid explosionsplatsen är mycket stor. Fönster och balkonger har även krossats på många hus i närheten.

Fredrik Törnkvist, vd för fastighetsägaren Stångåstaden, säger att det ligger 37 lägenheter i den värst drabbade fastigheten. Totalt ligger det 109 lägenheter i den närmaste omgivningen.

– Det är många som inte kommer kunna flytta hem ikväll, så kan vi säga, säger Fredrik Törnkvist.

Personal från fastighetsbolag finns på plats vid sporthallen i Linköping, för att svara på frågor från folk som är oroliga över sina hem. Det finns även bostadsrättsföreningar som kan ha drabbats.

I närheten av explosionen ligger en kommunal förskola. Barnen och personalen på förskolan evakuerades och förblev oskadda, uppger kommunen.

När explosionen skedde steg röken mot skyn och många hörde smällen på långt håll. Som Anna Björk, som hörde explosionen på sju kilometers avstånd.

CNP Live

Universitetssjukhus i katastrofläge

Många skadades lindrigt men ingen tycks ha skadats allvarligt. Vid 13-tiden sade Region Östergötland på en presskonferens att två personer fortfarande vårdas på Universitetssjukhuset i Linköping (US).

– Initialt var det ett 20-tal lättare skadade som samlades i en buss, och i den bussen gjorde sjukvårdsgruppen en prioritering. Från den blev utfallet tre stycken som fördes till Lasarettet i Motala, säger Kim Berg, medicinskt ansvarig i regionen, och förtsätter:

– Sedan gick det tre stycken patienter till US som var prioriterade gula, det vill säga "lättare skadade". Det visade sig sedermera att de har splitterskador, sårskador, säger Kim Berg.

Universitetssjukhuset i Linköping gick upp i katastrofläge under förmiddagen, bland annat då bilderna från platsen var mycket dramatiska och sjukvården inledningsvis inte kunde ta sig förbi polisens avspärrningar.

– Vi tog höjd för antal skadade utifrån den bild vi hade fått av de här husen, som var utblåsta kan man säga. Då hade vi räknat med 20 stycken "röda" patienter, det vill säga allvarligt skadade patienter som kräver intensivvård, säger Kim Berg på Region Östergötland.

Men så blev alltså inte fallet – ingen har dött och ingen rapporteras vara livshotande skadad.

”Rätt mycket kaos”

Vittnet Pontus Johansson bor mittemot huset där explosionen inträffade.

– Jag stod i duschen och märkte att det skakade till och small. Jag trodde det var huset som satte sig. Det lät mullrande, som åska, fast mer skarpt, säger han till Aftonbladet.

Han berättade om pådraget:

– Det är rätt mycket kaos, och rätt mycket poliser här utanför.

Enligt vittnen som Aftonbladet har pratat med ska smällen ha hörts över stora delar av centrala Linköping.

– Jag var en bit från smällen men där jag var skallrade rutorna, säger ett vittne.

Nationella bombskyddet

Flera kvarter runt explosionsplatsen spärrades av för att allmänhet och trafik inte skulle komma in på området.

Polisen har upprättat en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse.

– Vi har ingen misstänkt och kan inte utesluta att det är en olycka, men arbetar utifrån att det är ett brottslig gärning, säger Åsa Willsund, polisens presstalesperson region Öst i Aftonbladets tv-sändning.

Polisen uppger att nationell polis har kännedom om ärendet, men att insatsen leds av region Öst. De har upprättat en särskild händelse, vilket innebär att man går upp i stabsläge.

De har inte sagt om det funnits en hotbild mot någon person eller verksamhet i området.

– Arbetet går vidare med teknisk undersökning, söka bevis, och så handlar det om ett stort jobb med informationsinhämtning, säger Björn Öberg, polisens presstalesperson.


Så tipsar du Aftonbladet

Tipsa! är det enklaste och snabbaste sättet att skicka tips, bilder och video till oss.
Du når redaktionen dygnet runt via knappen Tipsa! i Aftonbladet-appen. Aftonbladet garanterar alla tipsare källskydd, en grundlagsskyddad rättighet enligt Tryckfrihetsförordningen. Alla tips skickas krypterade.

Du kan också ta kontakt med oss på andra sätt.
Mejl: tipsa@aftonbladet.se
SMS/MMS: 71000
Tipstelefon: 08-411 11 11
Har du ett känsligt tips: Kontakta oss genom Secure Drop
Tänk på detta vid en nyhetshändelse: Var aldrig i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Explosion i Linköping

LÄS VIDARE

Jonas sprang till farmor: ”Det är glassplitter överallt”