Flera gripna vid demonstrationer i Portland

TT

Publicerad 2019-08-18

Minst 13 personer har gripits i Portland i nordvästra USA, rapporterar The Oregonian.

Under lördagen demonstrerade grupper från både högerextremt och antifascistiskt håll, men de möttes av ett stort polispådrag.

Enligt polisen har flera vapen tagits i beslag. En skadad person uppges ha förts till sjukhus.

Flera högerextrema grupper hade inför lördagen sagt att de vill att antifascistiska grupper, som samlas under begreppet "antifa", ska klassas som inhemska terrororganisationer, rapporterar BBC. Portland är en av USA:s mer liberala städer och uppges vara ett fäste för antifascistiska grupper.

På lördagsmorgonen, lokal tid, skrev USA:s president Donald Trump på Twitter att han följer utvecklingen i Portland. "Att benämna antifa som en terrororganisation övervägs starkt. Portland iakttas noggrant. Förhoppningsvis kommer borgmästaren att kunna utföra sitt jobb ordentligt", skriver presidenten.

Portlands borgmästare Ted Wheeler bemötte Trumps uttalande i en intervju med CNN :

– Min uppgift i dag är att ligga lågt och fokusera på att upprätthålla den allmänna säkerheten här i Portland, Oregon. Jag fokuserar på vad som händer på gatorna här.

Han tillägger att Trumps inlägg inte hjälper situationen.

– Detta är en potentiellt farlig och våldsam situation, och att spä på den upptrissade stämningen varken stödjer eller hjälper de ansträngningar som görs här i Portland, säger Wheeler.

Inför lördagens demonstrationer befarade man våldsamheter från båda håll och Portlands gator var fyllda med poliser som gjorde allt för att hålla grupperna åtskilda. Demonstrationerna upplöstes av polisen efter några timmar med hänvisning till att de störde den allmänna ordningen i staden.

ANNONS