Erdogan och Putin enas om nytt eldupphör

Av:  TT-AFP-Reuters

Ett eldupphör ska träda i kraft i syriska Idlib vid midnatt, meddelar Ryssland och Turkiets respektive presidenter efter ett långt möte.

Turkiets Erdogan anklagar den syriska regimen – som inledde offensiven i Idlib med ryskt stöd – för att ha skjutit tidigare, liknande uppgörelser i sank.

Klockan 00.01 ska det råda eldupphör i Idlib i nordvästra Syrien, meddelar Vladimir Putin och Recep Tayyip Erdogan vid en gemensam presskonferens i Moskva.

Enligt den nya uppgörelsen, som nåddes efter över sex timmars samtal, ska länderna upprätta en säker korridor längs med motorvägen M4, som skär horisontellt genom Idlib. Där ska soldater från bägge sidor patrullera.

Turkiet reserverar sig för att hämnas alla eventuella angrepp från de syriska regimstyrkorna, säger presidenten Erdogan:

– Regimen. . . bär ansvaret för att Sotji-avtalet (som ingicks i september 2018) bröt samman.

Decemberoffensiv

Tidigare under torsdagen dödades minst 15 civila när ryska stridsflygplan bombade byn Maarat Misrin i Idlib, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Bara ett par timmar innan eldupphöret skulle träda i kraft meddelade Turkiet att två av landets soldater dödats i beskjutning från regimsidan. Ytterligare tre skadades och beskjutningen uppges ha blivit besvarad.

Turkiet och Ryssland stödjer olika sidor i kriget i Syrien och har vid flera tidigare tillfällen, som i Sotji, nått uppgörelser som sedan brutit samman. Men de har också samarbetat för att försöka stoppa en stor offensiv mot Idlib, det sista större område som hålls av grupper som strider mot Bashar al-Assads regim. Den inleddes i början av december.

Den senaste tiden har spänningarna ökat. De syriska regeringsstyrkorna har de senaste månaderna ryckt fram med hjälp av ryskt flygunderstöd. Striderna har lett till det som FN beskriver som den värsta humanitära krisen under de nio åren av krig. Omkring en miljon människor har flytt för livet inom provinsen.

Risk för konfrontation

Turkiet har svarat genom att skicka in soldater och militär utrustning för att bromsa regimens framsteg och undvika en flyktingvåg över sin södra gräns. Det har gjort att risken för en direkt konfrontation mellan Ryssland och Turkiet ökat, även om bedömare menar att det är något som båda parter vill undvika.

När turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan och hans ryske kollega Vladimir Putin möttes i Moskva var tonen försonlig. Mötet inleddes med att Putin framförde sina kondoleanser över att turkiska soldater har dödats. Och Erdogan sade att han hoppades att samtalet ska mynna ut i en överenskommelse.

Publisert:

LÄS VIDARE