Trump avfärdar riksrätt som ”påhitt”

Av:  TT TT-AFP

Anklagelsepunkterna mot USA:s president Donald Trump har presenterats i senaten under torsdagen. Därmed är den historiska riksrättsrättegången formellt i gång.

Huvudpersonen själv tror att hela processen blir snabbt avklarad.

– Jag tror att det kommer att gå väldigt fort. Det är totalt partifärgat. Det är ett påhitt. Det är ett påhitt och alla vet att det är ett fullständigt påhitt, slog Trump fast när han mötte medier i Ovala rummet på torsdagen.

Några timmar tidigare hade Adam Schiff, demokrat och ordförande i representanthusets underrättelseutskott, läst upp de två anklagelsepunkter som utgör grunden för riksrättsprocessen mot Trump, inför senatens ledamöter.

– Genom sitt uppträdande och i strid med den författningsenliga ed han avgivit. . .  har Donald Trump missbrukat presidentmakten, inledde Schiff sitt anförande som också markerade att fallet övergått till nästa kammare, senaten.

"Sorgligt och tragiskt"

Adam Schiff leder också den grupp från representanthuset om sju ledamöter som företräder Demokraterna och som ska agera "åklagare" under riksrättsprocessen i senaten.

Resolutionen om att skicka rättsärendet mot Trump till senaten röstades igenom med siffrorna 228 mot 193 i representanthuset, en spegling av Demokraternas överläge i den kammaren. Därefter, sent på onsdagskvällen svensk tid, undertecknades de formella anklagelserna av representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi.

– Det är så sorgligt, så tragiskt för vårt land att presidenten fört oss ända hit genom att undergräva vår nationella säkerhet, bryta mot sin tjänsteed och äventyra vår valsäkerhet, sade Pelosi vid undertecknandet.

– Denna president kommer att ställas till svars (för sina handlingar).

De två anklagelsepunkterna mot presidenten gäller maktmissbruk och försök att hindra kongressens arbete.

Oklart om vittnen

Några timmar efter att Schiff läst upp anklagelsepunkterna svors chefsdomaren i högsta domstolen, John Roberts, in som officiell ordförande för riksrättsprocessen. Därpå svors senatorer in för att tjäna som jurymedlemmar.

Själva rättegången kommer att inledas på tisdag.

Det är ännu inte bestämt om vittnen kommer att kallas till senatsrättegången.

För att fälla och avsätta en president krävs två tredjedelars majoritet i senaten. Trumps republikaner har majoritet i kammaren varför han med största sannolikhet kommer att frikännas.

Ingen president har blivit avsatt på det här sättet, men demokraterna Bill Clinton (1998) och Andrew Johnson (1868) blev formellt anklagade av representanthuset innan de friades av senaten.

PODD Wolfgang Hansson om riksrätten mot Donald Trump

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om riksrättsåtalet mot Donald Trumo.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE