Dom ger Staffanstorp ansvar för hemlös familj

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Johan Nilsson/TT
Enligt förvaltningsrätten i Malmö har Staffanstorp ansvar för den utplacerade familjen trots att etableringstiden löpt ut. Arkivbild.

När den nyanlända familjens etableringstid på två år löpt ut stod de plötsligt utan hem. Bostadskontraktet, som hemkommunen Staffanstorp ordnat i Malmö, sades upp – och när familjen sökte hjälp tog det stopp.

Men enligt förvaltningsrätten har Staffanstorp fortsätt ansvar, rapporterar P4 Malmöhus.

Staffanstorp har hävdat att man inte har ett ansvar då familjen aldrig bott där, och har istället hänvisat familjen att söka hjälp i Malmö.

Men familjen överklagade direkt, och rätten är på deras sida. Fredrik Löndahl, chefsrådman vid förvaltningsrätten i Malmö, säger till radion att familjen visserligen aldrig bott i Staffanstorp men att kommunen trots det varit bosättningskommun under etableringstiden enligt regelverket.

Familjen anvisades till Staffanstorp i december 2017 i enligt med bosättningslagen. Sedan dess har kommunen ordnat tillfälliga bostäder åt dem i totalt tre olika kommuner. Domen ger inte automatiskt familjen rätt till ny bostad, däremot måste Staffanstorp pröva familjens ansökan.

Staffanstorps kommun kommer enligt radion att överklaga domen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM