Fotbolls-hackare tar på sig ”Luanda Leaks”

Av:  TT

Den portugisiske hackare som sagt sig ligga bakom Football Leaks häromåret påstår sig även vara ansvarig för de nya avslöjanden som fått namnet Luanda Leaks. Angolanska Isabel dos Santos, som i läckans kölvatten anklagas för ekonomisk brottslighet, går nu till juridiskt angrepp mot de journalister som grävt i dokumenten.

Rui Pinto ser sig som en visselblåsare, men sitter häktad i Lissabon misstänkt bland annat för att ha försökt utpressa klubbar som Sporting Lisbon med hjälp av uppgifter från läckorna.

Härvan som kom att kallas Football Leaks nystades upp 2018. Den innehöll graverande uppgifter om en rad stora europeiska fotbollsklubbar. Exempelvis fick Paris Saint-Germain utreda anklagelser om att klubben ska ha valt bort spelare på grund av etniskt ursprung.

Plundrade statskassan

Häromveckan publicerade 36 internationella medier kopplade till det granskande journalistnätverket ICIJ, däribland SVT, avslöjanden kopplade till Luanda Leaks. Det är en liknande dataläcka, fokuserad kring att den dåvarande presidentdottern Isabel dos Santos i många år systematiskt kunde plundra Angolas statskassa.

Med dessa mångmiljardbelopp ska dos Santos sedan ha kunnat köpa in sig i bland annat telekombranschen i Afrika och Europa.

"Endast tack vare vår klient har portugiser och världen tillgång till sanningen om ett slående system av rovdrift och korruption", säger Rui Pintos advokater i ett uttalande enligt nyhetsbyrån Reuters.

Juridiskt motangrepp

Sedan Luanda Leaks briserade har såväl angolanska som portugisiska myndigheter inlett utredningar mot dos Santos. Själv har den brottsmisstänkta mångmiljardären avyttrat sina innehav i flera portugisiska storföretag.

Nu går dos Santos, som tidigare kallat anklagelserna politiskt motiverade, till juridiskt motangrepp mot ICIJ. ……

"Jag tillbakavisar de grundlösa anklagelserna och falska påståendena och meddelar härmed att jag tagit steg mot att inleda rättsliga åtgärder mot ICIJ och dess partners", säger dos Santos i ett uttalande som återges av Reuters.

Publisert:

LÄS VIDARE