Därför exploderade gasbussen vid Klaratunneln

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Kommunikationsradio med dålig hörbarhet, försening och missade skyltar.

Dessutom ska en gasflaska trängt igenom taket och fyllt bussen med gas.

Det var anledningarna till att gasbussen exploderade i centrala Stockholm i mars, visar en oberoende utredning som Keolis låtit göra, enligt P4 Stockholm.

Det var en rad brister ledde fram till olyckan där en gasbuss totalförstördes i en explosionsartad brand vid Klaratunneln i Stockholm i mars. Det visar en oberoende utredning som gjorts på uppdrag av bussbolaget Keolis, vilket P4 Stockholm var först att rapportera om.

1 av 9 | Foto: Christofer Dracke

I utredningen har personal i olika befattningar på Keolis, inklusive föraren intervjuats.

När bussen skulle lämna depån fastnade en slang i backspegeln, vilket ledde till att bussen kom iväg först en kvart för sent. Föraren körde sedan fel och på väg in mot tunneln – för låg för bussen – missade han varningsskyltningen, som enligt utredningen var svår att uppfatta även vid låg hastighet.

Under tiden pratade föraren med trafikledningen via en svårmanövrerad kommunikationsradio med dålig hörbarhet.

Gasflaska trängde genom taket

Då smällde bussen i ett inkörningsskydd. En gasflaska trängde genom taket och gas strömmade in. När den antändes blev branden så kraftig att framrutan trycktes ut. Sedan började de fyra gastankar som satt kvar på taket att brinna.

Bussbolaget uppger att man bland annat kommer att se över sina utbildningsinsatser och uppmärksamma kommunen på hur skyltningen vid tunneln kan förbättras.

Publicerad:

LÄS VIDARE