Så blir påskvädret: ”Passa på att njuta”

Av: Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Passa på att ta en promenad i påsk.

Det rekommenderar både meteorologer och överläkare. 

– Det kommer att vara härligt att ge sig ut i naturen och promenera i början av påsken, säger meteorologen Mikael Sjöstrand. 

Fysisk aktivitet har aldrig varit viktigare än nu. Det menar flera överläkare.

– Det är alltid viktigt. Det är lätt hänt att man blir sittande inne och det är ingen som mår bra av att sitta och glo in i väggen. Det är ganska centralt för hur vi mår att vi rör på oss, säger Björn Olsen och fortsätter:

– Man kan göra vad som passar kroppen och åldern. Men vi ska fortfarande hålla distans till varandra.

Påskvädret ser också ut att bli perfekt för en promenad. Åtminstone till en början. 

– Skärtorsdagen blir påskens varmaste dag och den soligaste över nästan hela landet. I östra Svealand och södra norrland blir det lite mer molnigt. Högst temperatur hittar vi troligen på Österlen, i Blekinge eller Smålandskusten med uppemot 15 grader. Det kommer dock att vara tidvis friska vindbyar i hela landet, säger meteorologen Mikael Sjöstrand.

”Typiskt aprilväder”

Även långfredagen ser ut att bjuda på sol och temperaturen håller sig på 10-14 grader i de östra delarna av landet även på lördagen. Men ett lågtryck närmar sig och det kommer att bli molnigare innan vädret försämras under söndagen. 

– Det är en ganska ostadig påskdag att vänta med regn och snö i stora delar av landet. Det är värt att hålla sig uppdaterad på väderprognosen under söndagen, säger Sjöstrand och fortsätter: 

– Under annandag påsk slår betydligt kallare luft till när nordliga vindar sveper in över hela landet och det blir flera grader kallare. Däremot finns det goda solchanser även om regn kan dröja sig kvar längst i söder och någon snöby kan nå över Uppland. 

Så hur skulle du sammanfatta påskvädret? 

– Som typiskt aprilväder. Man får passa på att njuta under starten på påsken för sedan är det ostadigare väder som kommer in. Men det kommer att vara härligt att ge sig ut i naturen och promenera i början av påsken. 

Vårsol.
Foto: Jessica Gow/TT
Vårsol.
Publicerad: